mainImage

Jonge Socialisten willen 'consent' in het onderwijspakket

12 mei 2022, 16:49 uur
Politiek

De Jonge Socialisten in de PvdA willen dat er op scholen meer aandacht wordt besteed aan ‘consent’ binnen de seksuele voorlichting. Om het belang van instemming op seksueel gebied te benadrukken, gaan zij vandaag in hun ondergoed protesteren voor de Tweede Kamer en dinsdag een manifest overhandigen aan Mariëtte Hamer, de vorige maand begonnen onafhankelijke regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Volgens de politieke jongerenorganisatie wordt het onderwerp van instemming bij seksuele handelingen niet of nauwelijks behandeld tijdens de seksuele voorlichting. Jongeren weten hierdoor niet altijd of ze iets verkeerd doen, wat wel erg belangrijk is voor veilige seks. Om een begin te maken bij het vullen van dit gat in het onderwijs, hebben de Jonge Socialisten Den Haag-Leiden een manifest geschreven waarin ze pleiten voor een nieuw lesprogramma.

"Ik ga al twee jaar niet naar school omdat ik hier na meerdere ernstige ervaringen niet toe in staat ben", zegt Ytim Engelaar, bestuurslid bij de Jonge Socialisten. Ze heeft zelf ondervonden hoe ernstig de gevolgen zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Als de jongens die mij hebben verkracht en aangerand hadden geleerd dat zij eerst om toestemming hadden moeten vragen, dan was ik nog een onbezorgde scholier geweest." Volgens Engelaar hebben veel mensen het idee dat daders van seksueel geweld enge mannen zijn in een donker steegje. "Maar het zijn het meestal juist bekenden die in een vertrouwde omgeving onbewust slachtoffers maken."

In ondergoed voor Tweede Kamer

Bij de actie donderdagmiddag gaan de jongeren voor de ingang van het Tweede Kamergebouw protesteren met alleen nog hun ondergoed aan. Daarmee willen zij benadrukken dat het niet uit hoeft te maken wat iemand draagt om niet ongewenst aangeraakt te willen worden. "Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag krijgen nog steeds de vraag wat ze aanhadden toen hen iets werd aangedaan", zegt Engelaar. "Door deze focus op de kleding krijgen slachtoffers het gevoel dat het hun eigen schuld is dat er iets is gebeurd. Het zijn echter alleen de daders die de fout ingaan. Wat je draagt is nooit een uitnodiging voor vervelende opmerkingen of ongewenste aanrakingen."