Kabinet gaat nee-stemmen referendum 'wegen'

22 March 2018, 16:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het kabinet gaat de uitkomst van het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet ‘wegen’. Dat gebeurt pas als de officiële uitslag bekend is. Dat is volgende week het geval. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil nog niet op dat moment vooruitlopen; en ook niet op het resultaat van de heroverweging door het kabinet. Ze laat in het midden of de wet later wordt ingevoerd dan het beoogde 1 mei.

Ollongren heeft dat gezegd in reactie op het referendum van woensdag. Ze gaf toe dat de uitslag die zich nu aftekent een teleurstelling is voor het kabinet. “We hebben ons ingespannen om zoveel mogelijk mensen voor te laten stemmen.” Volgens voorlopige tellingen hebben de nee-stemmers een kleine overwinning behaald. “De nee-stemmers hebben een signaal afgegeven. Dat betekent dat het kabinet met die tegenstem aan de slag moet bij het wegen wat deze uitslag nu precies betekent,” zei de minister.

Organisaties als Amnesty International en Bits of Freedom vinden dat de regering de wet niet zomaar ongewijzigd kan laten. Bits of Freedom (BoF) spreekt van een ‘glasheldere boodschap’. “Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren,” stelt de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid en privacy. Ook Amnesty International dringt met verwijzing naar de vele tegenstemmen aan op aanpassingen. “Gegevens van mensen die geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid moeten niet stelselmatig en op grote schaal verzameld en geanalyseerd kunnen worden,” aldus Amnesty-directeur Eduard Nazarski.

De Amsterdamse studenten die de aanzet hebben gegeven voor het referendum, zijn blij met de maatschappelijke discussie die ze daarmee teweeg hebben gebracht. “We zijn erg blij met de uitkomst. Daarnaast is het goed om te zien dat er nu veel over wordt gesproken,” reageert Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers. “Privacy en veiligheid waren niet echt sexy onderwerpen. De wet is ook vrijwel geruisloos doorgevoerd, mensen wisten er niks over. Door het referendum is er heel veel over gesproken.”

De studenten willen niet zozeer dat de 'sleepwet', zoals zij hem noemen, van tafel gaat. “We hopen dat de pijnpunten worden aangepast. Er moet nu in elk geval door de politiek over worden gesproken.”

(foto en bron: ANP)