De oppositie hamert op openheid door het kabinet over belastingafspraken met multinational Shell. Partijen als SP, GroenLinks en PvdA eisten meer informatie van het kabinet over dergelijke deals in een urenlang debat over de afschaffing van de dividendbelasting, een heffing op een winstuitkering aan aandeelhouders. Volgens de SP loopt het kabinet door de afspraken en de afschaffing van de belasting aan het lijntje van olie- en gasconcern Shell. De partij spreekt over een dividendsoap. Die afschaffing "is een groot cadeau voor multinationals'', aldus fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Jesse Klaver van GroenLinks verzuchtte: "Daar staan we weer.'' Hij verweet premier Mark Rutte de waarheid zo lang mogelijk "weg te schuiven''. De premier zal nooit meer dan strikt noodzakelijk informatie verschaffen, laakte hij.

Ook Lodewijk Asscher (PvdA) bekritiseerde het gebrek aan openheid. Waarom deze afschaffing, vroeg de sociaaldemocraat zich af. Volgens hem werpt Rutte en zijn "kabinet-Shell I'' rookgordijnen op. Hij eist een onafhankelijk onderzoek naar de maatregel. PVV-leider Geert Wilders noemde de belastingdeal met Shell totaal onacceptabel. Het is helemaal geen prachtige deal voor de gewone Nederlander, zei hij. Hij kwam met een motie van wantrouwen, die echter geen meerderheid haalde (37 tegen 104).

In een debat over de dividendbelasting eind april kreeg Rutte op initiatief van GroenLinks nog een motie van afkeuring van vrijwel de hele oppositie aan de broek. Ook toen was er felle kritiek op de manier waarop de premier de Kamer van informatie voorziet. Hem werden onwaarheden en leugens verweten.

De partijen werden eerder op de dag achter gesloten deuren bijgepraat over omstreden belastingafspraken met Shell over vrijstelling van dividendbelasting. SP'er Marijnissen sprak over "explosieve'' informatie die openbaar zou moeten worden. Rutte en staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) benadrukken dat ze dat niet willen om de relatie tussen fiscus en belastingplichtige vertrouwelijk te houden.

(foto en bron: ANP)