Asielzoekers die binnen Europa doorreizen, moeten strikter worden aangepakt. Het kabinet wil doorreizen ontmoedigen door migranten terug te sturen naar het laatste doorreisland. Daarover moeten binnen de EU afspraken worden gemaakt. Dat stelt staatssecretaris Mark Harbers in de Volkskrant, die het plan nog verder uitwerkt.
Harbers wijst op het Europese Dublin-akkoord, waarin is besloten dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste land waar hij aankomt. “Dat doet hij vaak niet, omdat hij naar Nederland of Zweden wil." Ook het terugsturen lukt volgens Harbers lang niet altijd. “Wat we wel weten: als je niet via Schiphol of een van de havens hier bent gekomen, en dat zijn er maar weinig, ben je via Duitsland of België gereisd. Wij zeggen in het regeerakkoord: als een asielzoeker bij de grens wordt tegengehouden, wordt hij overgedragen aan Duitsland of België. Die landen moeten op hun beurt asielzoekers overdragen. Als een asielzoeker weet dat de EU zo werkt, ontmoedigt dat doorreizen."
Het plan van Harbers kan rekenen op steun van de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie). “Ook wij willen het doorreizen binnen Europa ontmoedigen,” zegt Franckens woordvoerster. Of België door Nederland teruggestuurde asielzoekers vervolgens gaat doorschuiven naar Frankrijk of Luxemburg, is volgens haar nog een hypothetische vraag. “Het is een voorstel voor de EU-onderhandelingen over aanpassing van Dublin. Alle landen moeten het goedvinden. Nu is het nog onmogelijk.’’
VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de plannen getuigen “van teleurstellend weinig solidariteit.” Het voorstel van Harbers om met meer landen deals als met Turkije te sluiten om vluchtelingen op weg naar Europa tegen te houden, baart VluchtelingenWerk veel zorgen. De organisatie wijst op het recente rapport van Human Rights Watch waarin staat dat Turkije Syriërs weigert op te nemen en terug de oorlog in stuurt. “Met vijf aan de grens doodgeschoten kinderen als dieptepunt.”
(foto en bron: ANP)
Kabinet wil doorreizen asielzoekers ontmoedigen
31 March 2018, 16:00 uur
Politiek