Kamer- en raadsvragen over vertraging renovatie Binnenhof

4 March 2023, 11:45 uur
Politiek
mainImage
ANP

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) en gemeenteraadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag) zijn laaiend over het feit dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitpakt en mogelijk jaren vertraging oploopt.

“Het wordt hoog tijd dat woonminister Hugo de Jonge orde op zaken gaat stellen bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing in goede banen moet leiden. Helemaal als bronnen tegen De Telegraaf, spreken van een ’zooitje’,” aldus Van Haga en De Mos, die eisen dat minister De Jonge met een duidelijk plan van aanpak komt inclusief tijdspad.

“We weten niet welke koekenbakker er verantwoordelijk is voor het feit dat het hele project nu al ruim 50 procent duurder is dan in 2015 werd begroot. Maar diegene moet met pek en veren de laan uit worden gestuurd”, aldus de volksvertegenwoordigers, die wijzen op het feit dat in 2015 nog gerekend werd op 475 miljoen euro en dat de teller nu op 734 miljoen euro staat. “Als ingewijden stellen dat het daar niet bij blijft, moet er binnen het Rijksvastgoedbedrijf schoon schip worden gemaakt.”

Compensatie

“De economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag is gigantisch", zegt De Mos. "De stad loopt voor de totale duur van de renovatie (5,5 jaar) maar liefst 208 miljoen euro aan inkomsten mis. Een dicht Binnenhof is de doodsteek voor onze binnenstad, zeker als daar nog extra jaren bijkomen.” De Mos wil dat Den Haag wordt gecompenseerd door het falende Rijksvastgoedbedrijf. “Investeer bijvoorbeeld in het realiseren van museum Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade en in het creëren van leisureaanbod om meer publiek naar de stad te halen.“