Dagblad070 | Klimaat in crisis, vindt Haagse raad

Klimaat in crisis, vindt Haagse raad

mainImage

De klimaatcrisis moet een topprioriteit zijn van de gemeente in haar overleg met andere organisaties. Een meerderheid van de gemeenteraad van Den Haag steunde gisteravond dit voorstel van de Partij voor de Dieren. Het is voor het eerst dat de Haagse gemeenteraad de opwarming van de aarde expliciet als crisis classificeert.

‘De wereld verkeert in een klimaatcrisis.’ Deze zomer durfde de Haagse gemeenteraad er nog niet aan, maar inmiddels is het tij gekeerd. De klimaatcrisis moet, wat de Haagse gemeenteraad betreft, gezien worden als topprioriteit in de samenwerking tussen de gemeente en andere organisaties.

Robert Barker, PvdD-fractievoorzitter, is er blij mee. ‘Wetenschappers roepen al tientallen jaren dat we in een klimaatcrisis zitten, maar voor veel politici is dit jarenlang een te ongemakkelijke boodschap gebleken. Gisteren was een omslag. Eindelijk ligt er een expliciete uitspraak van de gemeenteraad.’

‘De gemeente moet hier ook mee aan de slag,’ voegt Barker toe. ‘In overleggen met andere organisaties moet de gemeente benadrukken dat de klimaatcrisis een topprioriteit is. Zo versnellen we de verduurzaming van de stad.’

Vorige maand riep het Europees Parlement de noodtoestand voor het klimaat uit. Heel Europa moet zich inzetten de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.