Kom als stad van vrede en veiligheid in het reine

17 June 2020, 14:54 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

Zeven Haagse fracties willen met een initiatiefvoorstel bewerkstelligen dat Den Haag met zichzelf in het reine komt wat betreft het koloniaal en slavernijverleden. In het voorstel vragen de indieners onder meer om daar wetenschappelijk onderzoek naar te laten doen. Zij vragen het college daarin dan ook de (migratie)geschiedenis van de gemeenschappen uit de voormalige koloniën die in Den Haag wonen mee te nemen.

Het voorstel van initiatiefnemer NIDA en HSP, PvdA, PvdD, Islam Democraten, GroenLinks, SP en CDA is, zo geven zij aan, een aanscherping van en aanvulling op het eerdere onafhankelijke ‘Advies herdenking slavernij’ en het nieuwe coalitieakkoord. Eerder al pleitte de PvdA voor een slavernijmonument en een Keti Koti-herdenking en kwam GL met plannen voor meer lesmateriaal over het slavernijverleden.

De raadsleden roepen in hun initiatief het college ook op tot het maken van formele excuses voor de rol in en bijdrage van Den Haag aan het koloniaal en slavernijverleden. Om dat verleden beter zichtbaar te maken voor de inwoners van de stad, pleiten zij voor twee slavernijmonumenten. Die moeten eer doen aan zowel het Trans-Atlantische koloniaal en slavernijverleden als aan het Indisch-Oceanische koloniaal en slavernijverleden.

De indieners vinden ook dat er moet worden overgegaan tot structurele aandacht en facilitering van afzonderlijke herdenkingen en vieringen in het kader van het Haagse koloniaal en slavernijverleden. De zeven denken daarbij aan bijvoorbeeld 25 april (onafhankelijkheid Republiek der Zuid-Molukken), 5 juni (Hindoestaanse migratie), 1 juli (Keti Koti), 9 augustus (Javaanse migratie) en 17 augustus (zowel Tula als de onafhankelijkheid van Indonesië).

Volgens fractievertegenwoordiger Yilmaz (NIDA) "wordt het tijd om als internationale Stad van Vrede en Recht in het reine te komen met ons verleden en voorop te gaan in de bewustwording op welke wijze ons verleden doorwerkt in het heden en onze toekomst". Hij wijst daarbij op de vele gemeenschappen uit (voormalige) koloniën die in de stad woonachtig zijn.

CDA-fractievoorzitter Partiman, geboren en opgegroeid in de voormalig Nederlandse kolonie Suriname, geeft aan van dichtbij te hebben meegemaakt hoe diep de wonden zijn van het koloniaal verleden. "Erkenning is een mooie stap om tot verzoening over te gaan. Ik ben trots dat we dit nu ook in Den Haag realiseren.”