Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek gisteravond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven. Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken "hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht," zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."
Dat Den Haag besluit tot een vuurwerkverbod, is nagenoeg uitgesloten. De coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks voelt er niks voor, al steunt zij wel het inrichten van vrijwillige vuurwerkvrije zones en zullen opnieuw enkele zones, zoals rond ziekenhuizen en stadsboerderijen, verplicht vuurwerkvrij worden verklaard. Ook wil het stadsbestuur het aantal centrale vuurwerkshows vergroten en de vreugdevuren op Duindorp en Scheveningen blijven ondersteunen.
Voor burgemeester Pauline Krikke is "een lokaal vuurwerkverbod een onbegaanbare weg." Volgens Krikke gaat het simpelweg niet werken. "Dan komt iedereen z’n vuurwerk afsteken in gemeenten die geen lokaal vuurwerkverbod invoeren. Dan gooi je het probleem bij je buurgemeente over de schutting. De overlast neemt dan niet af, die verplaatst zich alleen maar. In gemeenten die geen verbod invoeren, heeft de politie dan ook een schier onmogelijke handhavingsopgave.”
De volksvertegenwoordigers debatteerden gisteren over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen. Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten daarom voor de halfslachtige middenweg: een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA.
Krikke: lokaal vuurwerkverbod onbegaanbare weg
21 June 2018, 08:34 uur
Politiek