'Krot van Kroatië' drijft Haagse gemeenteraad tot wanhoop

12 September 2022, 17:08 uur
Politiek
mainImage
Bewonersoverleg Duinoord

Het wordt het 'Krot van Kroatië' genoemd. Het monumentale pand aan de Groot Hertoginnelaan dat in handen is van de Kroatische ambassade staat al jaren leeg en is in verval geraakt.

Buurtbewoners hebben onlangs voor het pand gedemonstreerd, maar omdat het een ambassadepand is kan de gemeente niet ingrijpen. De gemeenteraad is de wanhoop nabij en buigt zich binnenkort in een werkbespreking over de nog resterende mogelijkheden om iets aan de verkrotting te doen.

"We zijn trots op onze rol als Internationale stad van Vrede en Recht", zegt gemeenteraadslid Andrew van Esch van D66. "Maar de verkrotting van dit pand is droevig en bovendien onnodig. Ambassades zijn welkome gasten, maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid naar de Haagse gemeenschap toe. Dit zijn niet alleen kantoorgebouwen, dit is ook ons erfgoed."

Tekst gaat door onder foto.

Werkbespreking

D66 roept andere partijen die zich hebben bekommerd om het Krot van Kroatië om mee te doen aan een werkbespreking. “We moeten als gemeenteraad samen met de bredere internationale gemeenschap in Den Haag om tafel. We nodigen deskundigen uit om uitleg te geven over deze kwestie. We zullen in ieder geval de verantwoordelijke ambtenaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de deken van het Corps Diplomatique uitnodigen”, zegt Van Esch. “Want of je nu een rashagenees bent of de ambassadeur van een ver land, we wonen en werken hier allemaal in Den Haag. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid naar onze stad toe”.