Kunstencommissie: wij hanteerden Uw richtlijnen

28 May 2020, 09:04 uur
Politiek
mainImage

Johannes Leertouwer, voorzitter van de adviescommissie Kunsten, heeft de raadsleden van de commissie Samenleving woensdag een inkijkje gegeven over de manier van werken van zijn commissie, alsmede over hoe de adviezen over wie wel en wie geen subsidie zou moeten krijgen tot stand zijn gekomen.

In de werkbespreking over het advies, ging het bijna niet over de commotie die is ontstaan rondom een van de leden, de inmiddels vertrokken Ellen Walraven. Zij had tijdens haar functioneren in de commissie gesolliciteerd naar een baan als directeur van Writers Unlimited, een van de (succesvolle) aanvragers van een subsidie. Over hoe dat allemaal was gegaan, had het college eerder op woensdag al een uitgebreid antwoord gegeven op een reeks van vragen van de Haagse Stadspartij.

Leertouwer kon zich daardoor in de werkbespreking vooral richten op het proces, de werkwijze van de commissie. Chronologisch liep hij alle stappen door, van eerste gesprekken van de leden zelf, van de eerste oriënterende gesprekken met alle culturele instellingen die al subsidie krijgen, van de gesprekken met de instellingen die dit keer voor het eerst subsidie aanvroegen, maar ook over de gesprekken die de commissie had gevoerd met culturele instellingen in de stad die geen subsidie ontvangen noch hebben aangevraagd. Ook de veelvoud van gesprekken binnen de commissie, of binnen een bepaalde sectie van de commissie, kwam in zijn betoog naar voren. 

Over de aanvragen zelf gaf Leertouwer bij een vraag van GL-raadslid Vavier toe dat het stramien van de aanvraag heel strak is, dat er weinig (volgens instellingen veels te weinig) ruimte is voor uitleg en nuance. Maar volgens de voorzitter is dit systeem ondanks alles toch het beste, het meest eerlijke namelijk dat er is. Iedereen moet aan dezelfde eisen voldoen, want hoe sympathiek dat ook klinkt nergens kon en wilde zijn commissie van die richtlijnen afstappen. 

Dat gold ook bij de door hem geconstateerde ontwikkeling dat in veel gevallen het zogenoemde midden kader in  sectoren ontbreekt. Hoewel ook hij dat als een slechte ontwikkeling ziet, en de raadsleden daarvoor waarschuwde, kon zijn commissie daar met haar adviezen geen rekening mee houden.

Want, zo hield hij raadsleden voor die vroegen waarom hij dan niet iets aan die ontwikkeling had gedaan middels zijn adviezen, u heeft als raad de commissie met een ander beleidskader op pad gestuurd: fair pay, diversiteit, inclusie en artistieke waarde. Daar dienden wij alle aanvragen aan te toetsen, het is niet aan de commissie om daarvan af te wijken, hoe sympathiek sommige instellingen ook mogen zijn, of hoe groot hun rol binnen een bepaald gedeelte van de stad ook is. Het is aan de politiek om daar dan een beslissing over te nemen, niet aan deze commissie. Dan moet er uit een andere pot gelden beschikbaar komen voor die instelling, zo gaf hij aan.

Ook tijdens de bespreking van de individuele instellingen die vaak geen of minder subsidie zouden moeten krijgen volgens de commissie, maar die wel hun weg naar de raadsleden hebben gevonden, wees Leertouwer steeds op dat kader waarmee hij als commissie op stap is gestuurd. En ja, dat wrong soms inderdaad met hetgeen de leden zagen of kregen te horen.

Behalve in het uitgebrachte adviesrapport had Leertouwer ook woensdag in werkbespreking weer mooie woorden over Amare, waar onder meer het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest hun thuis gaan vinden. Hij hield de raadsleden, die eerder op de woensdag al uitgebreid over de financiën van het gebouw hadden vergaderd, voor dat Amare 'fantastische mogelijkheden gaat bieden' aan de stad en de instellingen. U mag hier trots op zijn, zo stelde hij. Maar, er is nog veel te winnen bij een betere samenwerking van de instellingen die in Amare gaan werken, zo herhaalde hij het standpunt van de commissie dat ook al in het adviesrapport staat.

De strijd over wel of geen subsidie is overigens voorlopig nog niet beslist. Wethouder Van Asten komt nog met zijn besluit op basis van het advies van Leertouwer cs, en pas eind van het jaar neemt de raad zelf een definitief besluit. Voor sommige instellingen staat er nog een subsidie op het spel de komende weken, die van het Rijk. Daarover komt de Raad voor Cultuur binnenkort met haar adviezen aan de minister. Op een vraag woensdag bij de werkbespreking of de Haagse commissie ook met die (mogelijke) subsidies rekening had gehouden, zei Leertouwer simpel 'neen, we hebben slechts gekeken naar het beleidsplan dat u ons had meegegeven'.