Luchtkwaliteit en drukte Centrum Noord kan beter

11 September 2020, 14:03 uur
Politiek
mainImage
Gemeente

Het is goed mogelijk de luchtkwaliteit en verkeersdrukte in het noordelijke deel van het Centrum te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek door een groot aantal betrokken belangenorganisaties dat zij deze week hebben aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Mobiliteit Robert van Asten. 

De luchtkwaliteit en verkeersdrukte zijn al jaren een groot probleem, mede door veel doorgaand autoverkeer. Uit het initiatiefvoorstel ‘Op weg naar een betere luchtkwaliteit en bereikbaarheid’ kwam het onderzoek naar voren om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren. 

Bij hun onderzoek hebben de organisaties gebruikgemaakt van het MRDH-verkeersmodel om maatregelen door de rekenen. Gebleken is dat het mogelijk is zo'n 15% minder doorgaand autoverkeer te bereiken in 2023. Het gaat dan om 36,8 procent doorgaand verkeer in plaats van 42,5%  nu.

Het effect van de doorgerekende maatregelen is het sterkst in de ochtendspits: 25% minder. Het instellen van éénrichtingsverkeer en de inrijverboden zijn duidelijk effectief, zo geven de organisaties aan. Klaarblijkelijk wijken automobilisten vooral uit naar stedelijke hoofdwegen zoals het Telders Tracé en de Neherkade.

De organisaties stellen daarbij ook dat het MRDH-model het effect van de maatregelen mogelijk zelfs onderschat. Want, 'bij een maatregelenpakket zoals voorgesteld ‘verdampt’ doorgaans een deel van het autoverkeer'. Een deel van de automobilisten kiest voor ander vervoer.

Minder positief zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit. De verbetering daarvan komt niet of nauwelijks tot uiting in de officiële berekeningen zo blijkt. "Wij verwachten echter dat in de praktijk de luchtkwaliteit gedurende de spits aanmerkelijk zal verbeteren", stellen de samenstellers toch in hun advies.

Wie, beperkt, voordelen van de maatregelen gaan ondervinden, zijn fietsers en voetgangers. Het zal nog beter worden voor fietsers, als na de proef met eenrichtingsverkeer op het traject Scheveningseveer-Mauritskade besloten wordt tot herinrichting. "Dan wordt de ontbrekende fietsschakel Scheveningseveer-Mauritskade opgelost, wat een verbetering van diverse oversteekrelaties voor voetgangers en fietsers betekent. 

De organisaties verwachten dan ook een betere koppeling van winkelgebieden, wat een rustiger verkeersbeeld oplevert. Zij wijzen er op dat de ruimte voor extra groen beperkt is, 'maar in een sterk versteende omgeving geeft elke vierkante meter extra al een positief effect op de ruimtelijke kwaliteit'.

De opstellers, de organisaties benadrukken als één naar voren te willen treden, besluit het advies met 'wij zijn ervan overtuigd dat dit pakket meer is dan de som der delen'.