Meer mensen doen beroep op Wmo voor hulp

11 March 2020, 09:16 uur
Politiek
mainImage
gemeente

Het aantal meldingen bij de gemeente op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning is gestegen met 7 procent. Volgens het college is niet helemaal duidelijk waar die stijging aan te wijten is. Dat kan deels het vorig jaar dor het Rijk ingevoerde abonnementstarief zijn waardoor ook mensen met een hoog inkomen een beroep op de Wmo kunnen doen, zoals raadslid Holman (PvdA) vermoedt. Maar het kan volgens wethouder Parbhudayal ook komen doordat de gemeente met wijkteams beter zichtbaar is in de wijken, of door het feit dat de bevolking vergrijst.

Holman kwam met vragen na een onderzoek door het programma EenVandaag, waar ook Den Haag aan mee had gedaan. Uit de enquete onder gemeenten bleek dat zij (96 procent) door het abonnementstarief de aanvragen voor huishoudelijke hulp door mensen met een hoog inkomen, die voorheen zelf hun schoonmaakhulp betaalden, hard zagen stijgen. Doordat de financiële compensatie vanuit het Rijk achterbleef bij de kosten, moesten gemeenten snijden in de kosten van andere voorzieningen.

Parbhudayal geeft in haar antwoorden aan Holman ook aan dat Den Haag wat compensatie betreft er niet slecht schijnt te zijn uitgesprongen. Waar in mei 2018 een bedrag werd verwacht van 3,5 miljoen euro, is er uiteindelijk 3,717 miljoen euro door het Rijk overgemaakt.

Volgens Holman blijkt uit de EenVandaag-enquete dat gemeenten afwillen van het abonnementstarief, belangenvereniging VNG blijft daarnaast pleiten voor voldoende compensatie. Parbhudayal geeft aan dat ook het Haagse college het standpunt van de VNG steunt, die zich altijd heeft verzet tegen abonnementstarief. "De lobby van de VNG blijft daarom gericht op het vergroten van de sturingsmogelijkheden van gemeenten om de ondersteuning te kunnen bieden aan mensen die dit echt nodig hebben. Ook om compensatie te krijgen voor de extra kosten die het huidige landelijke beleid mogelijk voor de gemeente Den Haag heeft."