Meer toezichtcamera’s in strijd tegen explosies in Den Haag

2 April 2024, 15:49 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad

De VVD en Hart voor Den Haag willen dat de gemeente Den Haag per direct tien extra toezichtcamera’s aanschaft in de strijd tegen het toenemend aantal explosies in Den Haag. Raadsleden Lotte van Basten Batenburg (VVD) en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) zullen hierover komende donderdag een motie indienen in de gemeenteraad.

Burgemeester Jan van Zanen zei eerder hij graag meer cameratoezicht wil inzetten in om de explosies een halt toe te roepen. Maar dat de stad hiervoor veel te weinig camera’s heeft en ook geen budget om ze aan te schaffen. Daardoor zijn er plekken in de stad waar de burgemeester na een explosie geen extra toezicht kan instellen. Als het aan de VVD en Hart voor Den Haag ligt, is dat snel verleden tijd.

Voor het cameratoezicht is een jaarlijks budget nodig van ongeveer 100.000 euro. De twee partijen zijn verbaasd dat dit budget de burgemeester nog niet is gegund. “Dit mag niet politiek worden gemaakt. De burgemeester moet zijn werk kunnen doen om de stad veilig te maken.”

Volgende begroting

"Elke keer dat er zo’n bom afgaat heeft dat enorme impact op Hagenaars die in de buurt wonen of werken", zegt Van Basten Batenburg. "Het is natuurlijk doodeng als dit in je straat of om de hoek gebeurt, zelfs als je geen schade hebt. Daarom moeten we alles uit de kast halen om dit te stoppen, dus ook cameratoezicht. We kunnen hiermee niet wachten tot de volgende begroting.”

Guernaoui: “De gemeente Den Haag moet meer geld vrijmaken voor de veiligheid van haar inwoners. De explosies moeten keihard worden aangepakt en daarom zijn extra camera’s nodig. De gemeenteraad kan via onze motie de stad veiliger maken.”