Miljoenen extra voor aanpak misstanden Haagse wijken

17 September 2020, 11:36 uur
Politiek
mainImage

Het college maakt 3 miljoen euro extra beschikbaar om misstanden in Haagse wijken aan te pakken. Niet alleen wordt daarmee de Haagse Pandbrigade versterkt en uitgebreid, de dienst richt haar werk ook op een andere manier in om de handhaving te versterken. Dit staat in een brief die het college woensdag naar de raad heeft verzonden. 

Den Haag kampt niet alleen nu al met een enorme druk op de woningmarkt, ook groet de stad in hoog tempo. Doordat woningen schaars zijn, is er sprake van misstanden zoals kamerbewoning zonder vergunning, overbewoning, bouwkundige splitsingen van woningen zonder vergunning en een slechte prijs-kwaliteit verhouding. Huurders hebben vaak geen alternatief, zo laat het college weten in de brief, 'waardoor zij in een afhankelijkheidspositie terecht komen'.

Het is volgens verantwoordelijk wethouder Martijn Balster om die redenen daarom juist nu belangrijk de Pandbrigade uit te breiden. "Het is van groot belang dat misstanden worden bestreden en dat slechte verhuurders stevig worden aangepakt. Iedere Hagenaar en Hagenees heeft het recht om fatsoenlijk, prettig en veilig te wonen in onze stad. Onze inzet is er op gericht de woonomstandigheden van onze inwoners te verbeteren en de trend van het stijgende aantal meldingen te keren. Zo willen we slecht verhuurderschap aanpakken en misstanden voorkomen. "

Heeft de brigade op dit moment 70 fte beschikbaar, de komende jaren groeit dat aantal met circa 10 medewerkers. Daarnaast gaat de brigade meer probleemgestuurd werken, met als doel om via bijvoorbeeld opsporing en gebiedsaanpakken problemen proactief aan te pakken. "Denk hierbij aan de vaak slechte huisvesting van arbeidsmigranten, brandgevaarlijke woningen of situaties die woningen onttrekken aan de markt, zoals hennepkwekerijen en prostitutie", zo schrijft het college aan de raad.

"Ook zal er meer lik-op-stuk handhaving plaatsvinden, met meer bestuurlijke boetes", stelt het college. "Op basis van de meldingen die de gemeente ontvangt, wordt de aanpak bepaald. Meldingen met spoed, gevaar en/of hevige overlast zullen altijd direct in behandeling worden genomen."