Miljoenen voor sporttalent en topsporter

22 February 2018, 05:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De 10 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt voor topsport, moet sporttalenten en topsporters helpen vaker deel te nemen aan buitenlandse wedstrijden. Ook moeten talenten beter worden begeleid en onkosten van aankomende en gearriveerde topsporters worden vergoed, schrijft minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer. Hij hoopt te voorkomen dat topsporters in de dop afhaken omdat ze niet kunnen rondkomen.

De rest van het geld gaat naar onder meer ICT-systemen die bijhouden hoe topsporters zich verzorgen, trainen en presteren. Dat is cruciale informatie voor de sporter en zijn trainer. Ook wil Bruins het aantal nieuwe hoogopgeleide coaches verzesvoudigen. Ten slotte kunnen ook nieuwe sporten, die bijvoorbeeld voor het eerst mogen meedoen aan de Olympische of Paralympische Spelen, rekenen op extra geld.

Bruins woont deze week de Winterspelen in Pyeongchang bij en constateert dat "Nederland het geweldig doet op de medaillespiegels. Maar we moeten blijven opletten. Andere landen zitten allerminst stil. Willen we dat bijhouden, dan zullen we een tandje moeten bijzetten.'' Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse sporters zich minder vaak meten met buitenlandse rivalen, schrijft Bruins. Daar is volgens hem nog winst te boeken.

NOC*NSF reageert verheugd op de plannen, die volgens de sportkoepel bijdragen aan de topsportambitie. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, laat weten dat de wereldranglijsten steeds belangrijker worden voor kwalificaties van WK's en Spelen. "Daarom is het onze hoogste prioriteit om extra te investeren in de deelname aan internationale wedstrijden en trainingsstages."

(foto: ANP)