Minister vraagt profielschets Schiphol-baas op

9 March 2018, 18:30 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar




Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil weten wat er in de profielschets staat voor de opvolger van Schiphol-baas Jos Nijhuis. Hij gaat hierover opheldering vragen aan de raad van commissarissen, die over de profielschets gaat. Hoekstra hield zich vrijdag voorafgaand aan de ministerraad nog redelijk op de vlakte over de uitlatingen van Nijhuis. Die gaf in de Volkskrant aan dat voor zijn vervanging wordt gezocht naar een man, zodat er niet meer vrouwen dan mannen in de raad van bestuur komen. Na afloop nam Hoekstra duidelijker stelling.

De minister vindt de uitspraken van Nijhuis onhandig, maar benadrukt dat die niet over zijn eigen opvolging gaat. "De raad van commissarissen gaat erover. Ik wil weten wat er in de profielschets staat.’’ Ook premier Mark Rutte vindt de uitlatingen van Nijhuis "onverstandig."

De woorden van Nijhuis konden sowieso op weinig begrip in Den Haag rekenen. "Een groot flauwekulverhaal," noemde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ze. "Er wordt nergens bezwaar gemaakt als er in een raad van bestuur meer mannen zitten dan vrouwen. Ik vind het echt onzin.’’ Ook elders in Den Haag werd geërgerd - en af en toe sarcastisch - gereageerd op de redenering van Nijhuis. "Zo is het wel genoeg met de vrouwtjes," schertste PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. Zijn partijgenoot Henk Nijboer heeft een debat aangevraagd. Kamerlid André Bosman (VVD) noemde de "voorkeur voor mannelijke bestuurders negentiende-eeuws’’. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) sprak van een "quotum voor mannen''. "De nieuwe baas van Schiphol wordt een man omdat 50% vrouwen de max is. Is 50% mannen dan ook het maximale?''

D66-leider Alexander Pechtold zei de uitspraken van de Schipholbaas "absoluut niet meer van deze tijd" te vinden. "Zo zit de wereld niet meer in elkaar." Ook minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) neemt afstand van Nijhuis. Over diens argument dat er een man benoemd moet worden omdat er anders te veel vrouwen zijn zei ze: "Dat argument heb ik omgekeerd nog nooit gehoord."

Ook bijval



Overigens krijgt Nijhuis ook bijval; uit onverwachte hoek bovendien. "Nederland heeft in het algemeen meer topvrouwen nodig, maar in sommige gevallen is het precies andersom. Schiphol is nu juist een voorbeeld waar de wettelijke streefcijfers heel goed worden nageleefd," zegt Caroline Princen, voorzitter van de commissie die eerder deze week nog pleitte voor een afdwingbaar quotum voor topvrouwen. Volgens Princen gaat hier om een situatie die zich bijna nooit voordoet. "Maar de gedachte hierachter klopt. Misschien is het wat onhandig gezegd, maar balans is heel erg belangrijk. Dat betekent dus ook andersom.''

In Nederland wordt al ruim vijf jaar hard gewerkt aan een wettelijk streven om de besturen en raden van commissarissen van grote bedrijven voor 30 procent uit vrouwen te laten bestaan. Minder bekend is dat het streefcijfer voor beide seksen geldt. Er moeten dus ook minstens 30 procent mannen in zo'n bestuur zitten. "Het gaat om diversiteit in de top, linksom of rechtsom," aldus Princen.

In de raad van bestuur van Schiphol zitten nu twee mannen en twee vrouwen. Als er voor Nijhuis in de plaats een vrouw zou komen dan zouden de vrouwen er opeens flink in de meerderheid zijn. Nijhuis had begin februari, bij de presentatie van de jaarcijfers, daarom ook al eens gezegd dat er voor zijn opvolging bij gelijke geschiktheid voor een man zou worden gekozen.

(bron: ANP)