Museon-directeur Peter de Haan: dit kost ons heel veel geld

9 November 2020, 17:23 uur
Politiek
mainImage

Museon-directeur Peter de Haan is een paar dagen na de beslissing van de gemeenteraad ook zijn organisatie te korten op de subsidie voor de komende 4 jaar, eigenlijk nog niet bekomen van die beslissing. Waar zijn museum door de daarvoor ingestelde adviescommissie aan de hand van door de gemeenteraad vastgestelde criteria en systematiek had besloten de gevraagde subsidie te verlenen, ziet hij zich opeens opgezadeld met een zeer forse korting. Want het mag dan wel gaan om 'slechts 1,5 procent' zoals in de raad door de voorstanders werd aangegeven, voor het Museon gaat het gewoon om erg veel geld. Geld dat De Haan hard nodig heeft want zijn Museon teert door de coronapandemie al fors in op de zogenoemde risicoreserve. "Die verdampt behoorlijk snel", zo stelde de directeur maandag desgevraagd.

Het museum haalt jaarlijks miljoenen binnen met de verkoop van kaartjes en de winkel en het restaurant, maar zelfs al viel de zomerperiode nog enigszins mee met 'slechts' een terugval van 50 procent in kaartverkoop, over het hele jaar gaat het om tonnen die het Museon misloopt. Daar kan de steun van de overheden, hoe blij De Haan daar ook mee is, eigenlijk gewoon niet tegen op.

Hij had al voor de raadsvergadering contact met collega-instellingen die door de ingreep van de raad opeens zonder duidelijke redenen worden gekort om andere instellingen als iets aan subsidie te geven. Daarom ook pleitte hij voor de vergadering als een van de vele insprekers tegen de in een amendement van PvdA en VVD voorgestelde korting. Want ook al was het idee van solidariteit misschien wel aardig, het doet gewoon tekort aan de instellingen die wel voldeden aan alle criteria die de raad had opgesteld.

Tot één groot front met de gekorte instellingen is het nog niet gekomen, net zomin als overleg met juristen of een gang naar de rechter wegens bijvoorbeeld onbehoorlijk bestuur gerechtvaardigd is. Volgens De Haan zijn ook zijn collega-directeuren daar nog niet allemaal over uit, terwijl het juist voor deze groep instellingen om zeer grote bedragen gaat. "Maar ik vind wel dat ik sowieso gebruik moet maken van de mogelijkheid om bezwaar te maken. Want je kunt natuurlijk kritiek hebben op de criteria en systematiek, maar niet achteraf. Kritiek zal er ongetwijfeld altijd bestaan, ook op een adviescommissie. Maar die criteria en commissies zijn er niet zomaar."