Dagblad070 | "Namen met slavernijverleden makkelijker veranderen"
mainImage

"Namen met slavernijverleden makkelijker veranderen"

8 september 2021, 13:02 uur
Politiek

De Haagse gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil dat mensen die een achternaam hebben met een slavernijverleden deze makkelijker én kosteloos moeten kunnen veranderen. Nu worden voor een naamsverandering nog kosten berekend door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hagenaars die hun achternaam willen veranderen, moeten daarvoor een verzoek indienen bij het ministerie. De gemeente past de gegevens gratis aan zodra het ministerie daarmee akkoord is. Die procedure kan tien maanden duren. Het ministerie rekent daar minimaal 835 euro voor. Ook moeten de kosten betaald worden van een verplicht psychologisch onderzoek.

Gemeenteraadslid Serpil Ates van GroenLinks wijst het stadsbestuur erop dat ook Den Haag een slavernijverleden heeft en daarom naamsveranderingen simpeler zou moeten maken. "Veel van de mensen die afstammen van slaven wonen in Den Haag", zegt Ates. "Zij worden elke dag geconfronteerd met dit verleden, zo ook vaak door hun achternaam. De huidige situatie, waarbij naamwijziging een lastig en kostbaar proces, maakt de drempel om de naam aan te passen te groot."

GroenLinks in de gemeente Utrecht stelde onlangs voor dat de gemeente de kosten voor een naamwijziging betaalt. Ook in Rotterdam en Amsterdam wordt daarvoor gepleit.


Foto: gemeente den haag