Dagblad070 | Nestor Joris Wijsmuller: 'Dank je wel Johan! '

Nestor Joris Wijsmuller: 'Dank je wel Johan! '

mainImage

Joris Wijsmuller hield dinsdag een kort betoog toen waarnemend burgemeester Johan Remkes om 20.00 uur na 8,5 maand de voorzittershamer van de raad neerlegde en letterlijk vertrok uit het (atrium van het) stadhuis.

Wijsmuller, blijkbaar nestor de raad, wilde dat niet zomaar laten gebeuren, en hield een korte toespraak:

Beste Johan,

ik heb je in de de afgelopen tijd zeker niet leren kennen als een wegloper. Integendeel. Ik vind het bijzonder moedig dat je Den Haag in deze turbulente tijden hebt willen bijstaan als waarnemend burgemeester, en in die 8,5 maand heb je bizar veel - meer dan je ooit bij aanvang had kunnen bevroeden - op je bord gekregen.

En ik denk dat ik namens de hele raad spreek dat ik bijzonder veel waardering heb voor het feit dat je desondanks je niet gek hebt laten maken, dat je nuchter bent gebleven en de focus hebt gehouden.

Soms vraag ik me af hoe je dat doet. Is dat nu de Groningse nuchterheid? Of is dat dankzij geestverruimende middelen die je op gezette tijden tot je neemt? Zo kwam ik je af en toe tegen bij het nicotinehok naast de raadszaal, en we weten allemaal dat je zo af en toe van een goede jenever houdt. Morgen nemen we hier nog formeel afscheid van je, maar nu in je laatste raad wil ik namens de raad je graag nog iets aanbieden.

Want ook in Den Haag wordt goede oude jenever gemaakt, bij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt, en het presidium heeft daar twee goede flessen gehaald - een met Haagse kruide baggah, en een met ouwe tarwe jenever - die ik je namens de raad nu wil overhandigen.

Dank je wel Johan!