Dagblad070 | NIDA: wij staan voor gelijke rechten voor iedereen
mainImage

NIDA: wij staan voor gelijke rechten voor iedereen

24 januari 2021, 22:44 uur
Politiek

De ruzie in de fractie van NIDA in de Haagse raad naar aanleiding van het stemgedrag van fractievoorzitter Adeel Mahmood bij de stemming over de zogeheten Queer-nota van het college, is voor het landelijk bestuur aanleiding geweest zondag een verklaring op de webiste van NIDA.nl te plaatsen.

Volgens de niet ondertekende verklaring staat de partij 'voor gelijke rechten van eenieder; ongeacht kleur, geloof en seksuele voorkeur. Zonder mitsen en maren staat NIDA pal achter artikel 1 en artikel 6 van de grondwet. Volledig achter deze artikelen staan houdt ook de vrijheid in om van (religieuze/levensbeschouwelijke) opvattingen te mogen verschillen... '. 

Mahmood stemde donderdag tegen de nota, en gaf ook nog een stemverklaring af. Dat leidde dit weekeinde tot een verklaring van drie leden van de fractie, onder wie Cemil Yilmaz, waarin zij aangaven het totaal niet eens te zijn met het (stem)gedrag van hun collega. Diens standpunten waren nooit uitgebreid in de fractie besproken gaven zij aan, om vervolgens aan te geven uit de fractie te stappen.

In de verklaring zondag geeft de partij aan dat 'voorafgaand aan het stemmen er niet eenduidig en in overleg is gehandeld. Dit had wel moeten gebeuren, wij betreuren de gang van zaken en de wijze waarop het nu is gelopen. Wij gaan er de komende periode alles aan doen om het wederzijdse vertrouwen in de Haagse fractie te herstellen en zullen ons ook landelijk committeren aan het verder uitdragen van onze inclusieve boodschap waar NIDA altijd voor heeft gestaan en zal blijven staan'.