NIDA wil raadsonderzoek naar 'Welzijnsmafia'

14 July 2019, 10:35 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Na intensieve gesprekken in de afgelopen maanden met (oud)medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen bij Xtra en de onderliggende welzijnsorganisaties (zoals Mooi Welzijn en Zebra Welzijn) komen meerdere vermeende wantoestanden aan het licht. Van het intimideren tot het plegen van karaktermoord op kritische medewerkers, het sjoemelen met niet gemaakte uren, niet bestaande klantcontacten, niet bereikte aantal deelnemers van activiteiten en niet uitgevoerde projecten, die als uitgevoerd zijn gepresenteerd.

Het klinkt volgens NIDA als een vervolg op The Godfather, maar niks is minder waar. Daarom heeft de fractie schriftelijke vragen ingediend om meer helderheid te krijgen over deze zorgelijke signalen. “Het is onbegrijpelijk en zeer zorgelijk dat er jarenlang signalen zijn geweest van allerlei misstanden maar dat er nooit ingegrepen is. Dit soort signalen zijn een smet op de hardwerkende welzijnswerkers die zich dagelijks inzetten voor de stad. Wat ons betreft moet die beerput opengetrokken worden en de onderste steen naar boven komen middels een onafhankelijk raadsonderzoek waarbij het beleid en de rol van de gemeente en de uitvoerende welzijnsorganisaties inclusief buurthuizen tegen het licht aan worden gehouden.” aldus Cemil Yilmaz, fractievertegenwoordiger NIDA

NIDA pleit voor nog meer herstructurering van het welzijnswerk waarbij er stuk minder budget voor het professioneel welzijnswerk gaat naar de vier grote Haagse welzijnsorganisaties en vijf zelfstandige buurthuizen, en meer budget wordt vrijgemaakt voor maatschappelijke organisaties, stichtingen, verenigingen, sociaal ondernemers en buurt- en burgerinitiatieven. Hierbij moeten inwoners meer inspraak krijgen waaraan het welzijnsgeld aan uitgegeven wordt. Ook moet het subsidieverleningsproces eenvoudiger, transparanter en dient er gedegen impactmeting te komen van uitgegeven gelden.  Tot slot dient de gemeente te investeren in het faciliteren en professionaliseren van de kleinschalige initiatieven en projecten. Het beleid en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben namelijk geleid tot veel te grote en machtige welzijnsorganisaties die onvoldoende gecontroleerd worden door de gemeente en waar te veel geld verloren gaat aan de organisaties in plaats van dat het besteed wordt daar waar het nodig is.