Het college komt naast de bestaande subsidieregeling voor vergroening en isolatie van woningen, ook met een regeling voor woningeigenaren die stappen willen zetten om hun woning voor te bereiden op de energietransitie. Met deze ontbrekende schakel wil de gemeente een nieuwe bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie.
Dat maakt het college woensdag bekend in een besluit aan de raad. Directe doel van de regeling is het stimuleren van aardgasvrij wonen, achterliggende maatschappelijke doel is bewerkstelliging van het college streven van een klimaat-neutrale stad in 2030.
Voor subsidie komen kosten in aanmerking zoals het afkoppelen van de aardgasaansluiting, het verwijderen van de gasmeter, het verwijderen van de individuele of collectieve cv-ketel, inclusief de rookgasafvoer, het aanpassen van de warmteafgiftesystemen voor verwarming op lage temperatuur en het verwijderen van het gasfornuis of het installeren van een niet-gasgedreven warmtapwatervoorziening.
Niet voor subsidie in aanmerking komt bijvoorbeeld het aanschaffen van biomassaverbrandingsketels, houtkachels en pelletkachels. Ook kosten die mensen maken voorafgaand aan de dagtekening van de regeling, komen niet in aanmerking.
De regeling kent wel een plafond, 250.000 euro van 1 september jl tot en met 31 december. De subsidiebedragen verschillen behoorlijk, zo is voor het aanpassen of vervangen van koken op aardgas naar koken op schone energie maximaal 500 euro te verkrijgen, bij het aanpassen of vervangen van een warmteoplossing die past binnen de warmteoplossing die voor het betreffende adres vermeld staat op de Energiekansenkaart is maximaal 4500 euro per aanvraag beschikbaar, staat zo'n oplossing niet op de Energiekansenkaart dan kan de aanvrager maximaal 2500 euro krijgen.