Dagblad070 | “Omstreden spreker niet welkom in gemeenteraad”
mainImage

“Omstreden spreker niet welkom in gemeenteraad”

8 september 2021, 18:37 uur
Politiek

Vier partijen in de Haagse gemeenteraad weigeren deel te nemen aan een werkbespreking over de Haagse bevolkingsgroei als een voor hen omstreden spreker daar ook aan meedoet.

De Haagse Stadspartij, PvdA, GroenLinks en NIDA verzetten zich tegen het door de VVD uitnodigen van cultureel antropoloog  Jan van de Beek voor de bijeenkomst.

“Van de Beek staat bekend om uitspraken zoals dat vluchtelingen schuldig zijn aan fileproblemen”, schrijven de partijen. “Hij benoemt als oorzaak van de bevolkingsgroei slechts de bijdrage van mensen met kleur en moslims; christenen zijn uitgezonderd.”

Volgens Tim de Boer van de Haagse Stadspartij kan Van de Beek geen onafhankelijke presentatie geven. “Hij maakt zich schuldig aan racisme, opruiing en polariserende taal. Dit is niet alleen strafbaar, maar draagt vooral niet bij aan het oplossen van het probleem.”

“Deze werkbespreking is bedoeld om objectieve achtergrondinformatie te krijgen om later met elkaar in debat te gaan,” zegt Mariëlle Vavier van GroenLinks. “De uitspraken van Van der Beek zijn niet objectief en erg politiek gekleurd. Daarvoor is plek in de raadzaal als inspreker bij een debat. Maar we hoeven hem niet aan te horen als ‘expert’.”

Adeel Mahmood van NIDA sluit zich hierbij aan. “Zijn taal drijft de stad uiteen en daarom mag de gemeenteraad deze taal geen podium geven.”

De vier partijen hebben achter de schermen geprobeerd om tot een andere expert te komen. “Maar de VVD heeft daarin dwarsgelegen en wil per se deze meneer uitnodigen,” aldus Mikal Tseggai van de PvdA. “Terwijl er genoeg andere experts zijn die wel onafhankelijk kunnen spreken over dit belangrijke onderwerp.”