De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.13 als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 83 procent. De partij Samen Voor Schiermonnikoog werd de grootste. De strijd om het melden van de eerste uitslag speelt zich traditioneel af tussen Schiermonnikoog, het Gelderse Rozendaal en Vlieland. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog ook. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 streek Vlieland met de eer.
In Rotterdam lijkt Leefbaar Rotterdam de grootste partij te blijven in de gemeenteraad. Volgens een exitpoll van Ipsos/NOS krijgt de partij elf zetels. Dat is wel drie minder dan ze er hadden. DENK komt binnen in de raad met vier zetels, de PVV zou twee zetels krijgen en 50PLUS ook twee. De islamitische partij NIDA zou zijn twee zetels in de gemeenteraad behouden. De PvdA zakt van acht naar vijf zetels in Rotterdam, VVD klimt van drie naar vijf. De SP verliest ook, de partij zou twee van de vijf zetels overhouden. D66 zakt van zes naar vier, GroenLinks stijgt van twee naar vier. Het CDA gaat van drie naar twee in de exitpoll. De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren krijgen beide één zetel.
GroenLinks wordt de grootste partij in Utrecht. Dat blijkt uit de exitpoll van de Ipsos/NOS. De partij krijgt twaalf zetels. Dat zijn er drie meer dan vier jaar geleden. D66 raakt zijn status als grootste kwijt. De partij komt volgens de exitpoll uit op negen zetels en moet er vier inleveren. VVD is de derde partij in Utrecht met vijf zetels, evenveel als in 2014.
De stembureaus op de treinstations hadden in de avondspits nog een flinke toeloop. Een woordvoerster van de NS liet weten dat de mensen tijdens de spits af en toe moesten wachten, maar dat ze over het algemeen redelijk vlot konden stemmen. Op een recordaantal van 81 treinstations in het land konden mensen hun stem uitbrengen, ook op Den Haag CS en HS.
(bron en foto: ANP)