Onderwijsbesturen kozen niet voor jaarlijkse bonus

16 September 2020, 11:30 uur
Politiek
mainImage
Martijn Beekman

Dat er in Den Haag niet is gekozen voor het jaarlijks toekennen van een bonus aan leraren en onderwijzers van 1000 euro of 1500 euro (in achterstandswijken), is een beslissing geweest van de Haagse schoolbesturen. "Niet omdat de leerkrachten het niet verdienen, maar omdat schoolbesturen en college van mening zijn dat de verantwoordelijkheid voor salariëring bij het Rijk en de sociale partners ligt en dat een extra bijdrage structureel dient te zijn", zo stelt wethouder Hilbert Bredemeijer in antwoorden op raadsvragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Raadslid Nino Davituliani wilde weten of het Amsterdamse stadsbestuur misschien slimmer had onderhandeld dan het Haagse college bij het opstellen van een noodplan voor het lerarentekort in de grote steden. Volgens Bredemeijer is daar dus geen sprake van, maar gaat het om het maken van andere keuzes toen het Rijk extra gelden beschikbaar stelde. "Wij hebben gekozen voor het bieden van oplossingen ten gunste van de tekorten en het creëren van ruimte en denkkracht in de scholen zodat er kan worden ingezet op behoud van zittende leerkrachten en het werken aan structurele oplossingen", aldus Bredemeijer. College en schoolbesturen voor primair onderwijs hebben samen een collectieve verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en continuïteit van het primair onderwijs, nu en voor de toekomst, met gelijke kansen voor alle kinderen, zo stelt hij.

De wethouder is het wel met het raadslid eens dat het werken met onbevoegden voor de klas een niet wenselijke situatie is. "Onderwijs zou moeten worden gegeven door bevoegde leraren. Echter, de realiteit is dat er onvoldoende bevoegde leraren beschikbaar zijn. Scholen worden daardoor voor lastige dilemma’s gesteld waarbij de oplossingen over het algemeen nadelig zijn voor de onderwijskwaliteit." Hij wijst op een experiment waarin scholen de mogelijkheid wordt geboden om 5,5 uur per week een andere professional in te zetten op het moment dat er geen bevoegde leraar beschikbaar is. Of scholen ook daadwerkelijk gebruik zullen maken van deze mogelijkheid zal nog blijken, zo laat hij Davotuliani weten.

Het college blijft er volgens Bredemeijer bij het Rijk daarom op hameren dat de plannen en de middelen die er nu liggen niet voldoende zijn en dat er nog steeds structurele investeringen nodig blijven om het lerarentekort aan te pakken.