Ook wethouder Revis wil taxatierapport nu openbaar

13 July 2018, 07:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Boudewijn Revis gaat alsnog een beroep doen op het Rijksvastgoedbedrijf om het taxatierapport over het kapitale rijksmonument De Rijnstroom aan het Noordeinde 64 openbaar te krijgen. Niet alleen werd de wethouder daartoe gisteren opgeroepen door een breed gesteunde motie van Ralf Sluijs (Groep de Mos) en Daniëlle Koster (CDA), ook zelf vindt Revis openbaarmaking dringend gewenst gezien de maatschappelijke discussie. Zijn Haagse VVD deed in maart van dit jaar, weliswaar in de verkiezingscampagne, al een klemmend beroep op de toen verantwoordelijke wethouder Joris Wijsmuller om “de mist rond De Rijnstroom weg te nemen.” Dat is echter nog steeds niet gebeurd.

Het pand aan het Noordeinde is voor 1.680.000 euro verkocht aan tassenontwerper Omar Munie, een voormalige vluchteling uit Somalië. Volgens Revis was dat, blijkens het taxatierapport, een marktconforme prijs. Van dat rapport is echter alleen de pagina met de conclusie en de prijs openbaar gemaakt. Sluis en Koster, maar ook externe experts en juristen, geloven dat de rest van het rapport essentiële extra informatie omvat en licht op de omstreden vastgoeddeal zou kunnen werpen.

Bij de verkoop is de gemeente Den Haag tussenpersoon voor Munie geweest. Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht De Rijnstroom aan de gemeente, en die verkocht het direct daarop door aan Munie. Volgens ingewijden zijn met deze constructie doelbewust andere potentiële kopers buitenspel gezet en de vraag is nu waarom de gemeente Den Haag, in casu de wethouder van destijds Joris Wijsmuller, het monument per se aan Munie wilde gunnen, en niet voor een mogelijke hogere opbrengst wilde gaan door het kapitale pand openbaar aan te bieden. Die ingewijden vermoeden dat het antwoord op die vraag in het tot nu toe angstvallig in de kluis achtergehouden taxatierapport is te vinden.

“Het is uitstekend nieuws dat wethouder Revis alsnog een poging gaat doen het taxatierapport openbaar te krijgen. Het is broodnodig om klare wijn te kunnen schenken over deze voorkeur-verkoop. De schimmigheid rond deze vastgoeddeal duurt al veel te lang,” aldus Ralf Sluijs.