Dagblad070 | 'Openhouden Haagse Markt is onverantwoord'

'Openhouden Haagse Markt is onverantwoord'

mainImage
adeel mahmood

Het openhouden van de Haagse Markt is onverantwoord. Bezoekers komen nog steeds veels te dicht bij elkaar waardoor de kans op besmetting groot is. Ondernemers vrezen niet alleen voor hun eigen gezondheid en die van de bezoekers, maar zeker ook de financiële gevolgen van de sterk teruggevallen inkomsten.

Fractievoorzitter Mahmood (NIDA) doet daarom een dringend beroep op wethouder Bredemeijer en burgemeester Remkes om de Haagse Markt zo spoedig mogelijk te sluiten. Eerder deze week kwam de Veiligheidsregio Haaglanden nog met het advies de markt wel open te houden ook gezien het feit dat veel inwoners van de markt afhankelijk zijn voor hun dagelijkse verse voedsel.

Mahmood bracht vrijdag een bezoek aan de markt. “Wat mij opviel is dat ik in de 45 minuten die ik er heb doorgebracht, niemand heb gezien die controleert of het niet te druk is of dat mensen voldoende afstand van elkaar houden. De richtlijnen worden niet opgevolgd.”

Uit zijn gesprekken met tientallen ondernemers en klanten bleek grote teleurstelling over de risico’s die genomen worden door het niet sluiten van de Haagse Markt. Mahmood wees er op, net als de belangenorganisaties eerder vrijdag, dat de huren nog steeds moeten worden betaald. Hij wil dat het college met terugwerkende kracht vanaf 1 maart geen huur opeist. “Als dat niet gebeurt volgen er vele faillissementen en wordt het lastig nog monden te voeden. Den Haag zou het goede voorbeeld moeten geven als “huurbaas”.