Opnieuw dreigt Haagse armenhulp het loodje te leggen

23 February 2018, 15:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Nauwelijks is de discussie over het voortbestaan van de Soepbus van de Kessler Stichting (voorlopig) ten einde, of het volgende probleem met een Haagse armenhulp dient zich aan: Herschel van der Padt van Stichting Solidair dreigt nu zelf in de schulden te schieten door de hoge vaste lasten van zijn eigen voedselbank in stadsdeel Escamp.

Gisteren luidde de 72-jarige weldoener de noodklok in weekblad Den Haag Centraal. Hij voorziet 360 gezinnen in Escamp wekelijks van een voedselpakket. Door de huur van zijn opslag- en uitdeelruimten (15.000 euro aan vaste lasten per jaar), en het uitblijven van fondsen, loopt Van der Padt het risico nu zelf kopje onder te gaan. Dat wil de geboren Schilderswijker uiteraard niet laten gebeuren en daarom houdt hij er rekening mee dat hij per 1 mei, na veertien jaar, zal moeten stoppen met zijn vrijwilligerswerk, zo vertelde hij gisteren in Den Haag Centraal.

Overigens vertelde Van der Padt in augustus 2015 een vergelijkbaar verhaal in Hart van Nederland (SBS6), getuige de video onderaan dit artikel. Ook toen stond de Hagenaar het water aan de lippen, maar haalde hij op het laatste moment - mede dankzij de media-aandacht - weer even wat gelden binnen waarmee hij vooruit kon.

Vandaag is de ‘ongekroonde ombudsman’ van Den Haag, Groep de Mos, in de bres gesprongen voor Van der Padt. De partij heeft het stadsbestuur door middel van raadsvragen verzocht de helpende hand te bieden. Scheidend raadslid Lex Kraft van Ermel: “Een jaarlijks bedrag van 15.000 euro zou al voldoende zijn om armlastige gezinnen, waaronder veel ouderen, te helpen. Zonder de hulp van Herschel van der Padt kunnen deze mensen het hoofd niet boven water houden.”

Volgens Kraft van Ermel heeft de gemeente 2,5 jaar geleden toegezegd de stichting van Van der Padt te zullen helpen en hij wil weten wat van die belofte terecht is gekomen. Fractievoorzitter Richard de Mos: "Er gaan zoveel miljoenen naar onzin-projecten, terwijl we de arme medemens in de kou laten staan. Dat is onacceptabel.”

(foto: Pascal Maramis/CC BY 2.0)