Oppositiepartijen in Den Haag snoeihard over coalitieakkoord

16 September 2022, 17:00 uur
Politiek
mainImage

De meeste partijen die geen deel uitmaken van het nieuwe stadsbestuur in Den Haag reageren snoeihard op het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord van D66, VVD, GroenLink, CDA en PvdA.

Volgens Hart voor Den Haag is het een akkoord geworden waarin “alle financiële problemen op burgers worden afgeschoven”. Fractievoorzitter Richard de Mos is vooral teleurgesteld in de VVD. “In plaats van lastenverlichting krijgen de inwoners van Den Haag, anders dan de VVD ons had beloofd, de ene na de andere lastenverzwaring te verwerken. De afvalstoffenheffing en rioolheffing omhoog, parkeertarieven omhoog en het voornemen om in alle wijken de auto met invoering van betaald parkeren een ordinaire melkkoe te laten zijn. Ook de OZB gaat omhoog. Dit college heeft alles weg van incassobureau Binnen zonder Kloppen,” aldus De Mos.

Sebastian Kruis van de PVV heeft ook geen goed woord over voor het coalitieakkoord. “Een onthutsende uitkomst van een maandenlange biodanza-sessie waarbij de VVD en het CDA politiek gedrogeerd lijken door het linkse trio aan tafel.” Kruis noemt het akkoord “een ultralinkse oorlogsverklaring aan de Haagse belastingbetaler”. “In deze tijd de lasten nog verder verhogen voor werkende Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers is even onbegrijpelijk als wereldvreemd. Dit akkoord vergroot de tweedeling in Den Haag en werkt polariserend.”

De Partij voor de Dieren is teleurgesteld dat er na zes maanden onderhandelen “eigenlijk weinig verandert”. “De bestaande coalitie gaat door en veel blijft bij het oude. Met de doorstart van de coalitie verbetert er weinig. Dit terwijl de klimaatcrisis, ecologische crisis en woningcrisis schreeuwen om aangepakt te worden”, zegt fractievoorzitter Robert Barker. “De partijen zijn het over weinig eens waardoor het akkoord is verworden tot een grijze massa met weinig verbetering in het gemeentelijke beleid.” Als enige lichtpuntjes ziet Barker het extra geld voor het vergroenen van de stad en de winteropvang voor daklozen.

Tekst gaat door onder illustratie.

Hap Snap Slappe Hap

Ook de ChristenUnie/SGP is blij met de permanente winteropvang voor dak- en thuisloze mensen. “Dat is goed nieuws voor de stad, net als de plannen voor een kerkverzamelgebouw voor internationale kerken en de raamprostitutie die wordt gesloten. Maar de aanpak van armoede schiet echt tekort. Dé vraag die tienduizenden Hagenaars zich stellen is hoe ze de aankomende winter door gaan komen. Dit akkoord biedt daar geen antwoord op. Het is ronduit pijnlijk dat er meer geld wordt uitgegeven aan Olympische sporters dan aan de bestrijding van kinderarmoede.”

Fatima Faid van de Haagse Stadspartij noemt het coalitieakkoord “Hap Snap Slappe Hap”. “Waarom hebben ze hier in godsnaam zes maanden over gedaan. Geen visie te bekennen. Gemis aan urgentie. Zes maanden intern geneuzel in een achterkamertje, waar de energiecrisis, afvalcrisis en stijgende armoede in de stad niet lijkt te zijn doorgedrongen. Veel bezuinigingen waarvan de gevolgen nog niet zijn uitgewerkt en weinig concrete oplossingen."