Oud-burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) tegen samenwerking met PVV

1 December 2023, 22:14 uur
Politiek
mainImage
ANP

Jozias van Aartsen, die van 2008 tot 2017 burgemeester van Den Haag was, waarschuwt in een eenmalig interview met de krant NRC huidig VVD-leider Dilan Yesilgöz voor een mogelijke samenwerking van zijn partij met de PVV. "Doe het niet, zeg ik tegen Dilan. Ga niet met de PVV praten."

Van Aartsen was van 2003 tot 2006 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en was destijds medeverantwoordelijk voor het opstappen van VVD-Kamerlid Geert Wilders die daarna een eigen partij begon.

In het interview met NRC reageert de 75-jarige oud-burgemeester op partijgenoten die een vorm van samenwerking met de PVV willen aanvaarden, bijvoorbeeld door een rechts kabinet met PVV, NSC en BBB te gedogen. Van Aartsen is daar fel tegen.

Tegenstellingen

"Ga niet onderhandelen met de PVV. Kom op voor de vrije democratische samenleving die we hebben gecreëerd. Daar hebben wij als liberalen 200 jaar voor gestreden. En een partij die dat ten gronde verwerpt, daar kun je niet mee samenwerken", aldus Van Aartsen. Hij noemt de opinies van Wilders "absoluut állemaal anti-rechtstatelijk, anti-democratisch, anti de rechtsorde". "Zijn standpunten leiden in de Nederlandse samenleving tot tegenstellingen. Daarom zeg ik tegen Yesilgöz: doe dit niet."