Partij voor de Dieren: ‘Duinen zijn geen speeltuin’

10 May 2024, 11:01 uur
Politiek
mainImage
Valerie Kuypers

De Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over grootschalige groepsactiviteiten in en rondom de Haagse duinen. "Iedereen kan bedenken dat groepen van vijftig mensen laten lasergamen in een kwetsbaar natuurgebied een slecht idee is. Planten en dieren worden letterlijk vertrapt", zegt raadslid Leonie Gerritsen. Haar partij wil daarom dat activiteiten zoals lasergamen en paramotoren uit de duinen worden geweerd.

Gerritsen: "De duinen beschermen de stad tegen de zee. Ook is het Westduinpark een Natura 2000 gebied met extra beschermde status. Vele plant- en diersoorten vinden hier een thuis. Uit onderzoek blijkt echter dat de natuur in het Westduinpark sterk is verslechterd. Oorzaken hiervan zijn onder andere de omvang van recreatie in het gebied. Naast de gebruikelijke recreatie zorgen activiteiten als lasergamen en gemotoriseerd paragliden in de natuur voor extra druk. We nemen allerlei maatregelen om de natuur in het Westduinpark te beschermen, maar grote groepen lasergamers geven we vrij spel om de natuur kapot te maken. Dat is gewoon niet logisch."

Een extra zorg voor de Partij voor de Dieren is het broedseizoen. De meeste vogelsoorten broeden tussen april en augustus. Recreatie in de duinen zorgt voor verstoring van broedvogels. Ook stichting Duinbehoud en de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming maken zich zorgen. Beschermde vogels zoals de bontbekplevier laten zich in het gebied niet meer zien. Gerritsen: "De gemeente en de provincie moeten prioriteiten stellen en beter nadenken over het type vergunningen dat ze uitgeven."