Partij voor de Dieren op de bres voor Wijkberaad Vruchtenbuurt

12 February 2024, 12:09 uur
Politiek
mainImage
Google Maps

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Den Haag wil dat het college van burgemeester en wethouders het Wijkberaad Vruchtenbuurt te hulp schiet.

De bewonersorganisatie kreeg twee weken geleden totaal onverwacht te horen dat de huur van hun buurthuis aan de Abrikozenstraat wordt opgezegd. Met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van drie maanden betekent dit dat uiterlijk 30 april Wijkhuis De Abri leeg moet worden opgeleverd. Het Wijkberaad huurt de ruimte al veertig jaar.

Waarom de eigenaar van het pand - die in het buitenland woont - de huur heeft opgezegd is niet bekend. Het Wijkberaad organiseert in De Abri onder meer koffieochtenden, spelletjesmiddagen, schaaklessen, knutselen voor kinderen, boetseren, muziekles voor peuters, schilderlessen voor volwassenen en een ruilbeurs voor kinderkleding. In de ruimte zijn ook regelmatig exposities en optredens. Buurtbewoners kunnen de ruimte huren voor vergaderingen, bijvoorbeeld voor een Vereniging van Eigenaren.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Van groot belang

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Fractievoorzitter Robin Smit (foto hierboven) wil onder meer weten of de gemeente contact heeft met de particuliere verhuurder en of het het college al stappen heeft ondernomen om het Wijkberaad Vruchtenbuurt aan een nieuwe locatie te helpen.

"De huidige situatie van het Wijkberaad Vruchtenbuurt staat niet op zichzelf", aldus Smit. "Steeds meer bewonersinitiatieven en -organisaties verliezen hun fysieke onderkomen in de stad. Deze bewonersinitiatieven en -organisaties zijn van groot belang voor de stad en moeten daarom behouden blijven."