Partij voor de Dieren: Shared spaces zijn mislukt, stop ermee

25 January 2023, 10:31 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Den Haag is klaar met de zogenoemde ‘shared spaces’. Dat is de ambtelijke naam voor plekken waar allerlei soorten verkeer samen dezelfde ruimte gebruiken. Het bekendste voorbeeld is de kruising van het Spui en de Grote Marktstraat.

"Het zorgt voor levensgevaarlijke situaties, zeker voor slechtzienden en slechthorenden", zegt gemeenteraadslid Leonie Gerritsen. "Het is een kruispunt voor fietsers, trams, bussen, vrachtverkeer, scooters én wandelaars. Zonder verkeerslichten, zebra’s of fietspaden. Een recept voor ongelukken." Ook de andere shared spaces in Den Haag voldoen volgens Gerritsen niet. "In theorie krijgt de fietser prioriteit, maar in de praktijk is het op veel plekken in de stad levensgevaarlijk. We moeten toegeven dat shared spaces een mislukt idee zijn." 

Deze week bespreekt de gemeenteraad de plannen van het stadsbestuur om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo is de gemeente van plan om plekken met veel ongelukken te onderzoeken en vervolgens aan te pakken. Gerritsen vraagt zich af of dit genoeg is. "Het doel van 0 verkeersdoden, een ambitie uit het coalitieakkoord, gaat hiermee niet gehaald worden. Daarvoor worden de nodige scherpe keuzes niet gemaakt." Wat de Partij voor de Dieren betreft moeten brommers naar de rijbaan en worden veel meer wegen direct een 30 km/u-weg.