mainImage

Partij voor de Dieren wil einde aan serie bouwblunders Den Haag

15 juni 2022, 20:53 uur
Politiek

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad wil dat er een einde komt aan de "alsmaar langer wordende serie bouwblunders in Den Haag".

"Maandelijks wordt Den Haag opgeschrikt door een bouwproject dat uit de kosten loopt", zegt fractievoorzitter Robert Barker. "We hebben uitgerekend dat het alleen in het centrum al om een uitloop van 85 miljoen euro gaat. Den Haag lijkt geen bouwproject fatsoenlijk te kunnen aansturen. We mogen blij zijn dat de gemeente niet betaalt voor de verbouwing van het Binnenhof, dan zouden we echt failliet gaan."

Barker noemt als voorbeelden van de reeks bouwblunders onder meer het cultuurpaleis Amare, dat 46 miljoen duurder is geworden, en de overkapping van de A12, dat 26 miljoen duurder is. "Deze teller zal snel nog oplopen aangezien nog niet met de bouw van de overkapping van de A12 en de bouw op het KJ-Plein is begonnen", zegt Barker. "We zien dat Den Haag continu wordt opgeschrikt door miljoenenblunders. Als het niet in het Spuikwartier is, dan wel bij Den Haag Centraal. Als het niet de fietsenstalling is, dan is het wel het busplatform."

Tekst gaat door onder foto.

Expert bouwblunders

Ook op andere plekken in Den Haag lopen de bouwkosten regelmatig snel op. Zo wordt de fietsenstalling in Kijkduin al twee keer zo duur als was verwacht, terwijl de bouw nog niet eens is begonnen. "Ondertussen kan de gemeente Den Haag met recht expert bouwblunders worden genoemd", zegt Barker. "Het mag in de krant als er een keer een project binnen budget is gebleven."

De Partij voor de Dieren pleit daarom voor een flinke professionalisering van de gemeente. "Ontwikkelaars zijn de gemeente steeds te slim af. We willen dat ambtenaren beter worden opgeleid om de financiële belangen van de gemeente te beschermen. Niet de belangen van projectontwikkelaars, maar die van de stad moeten weer voorop staan."