De Haagse gemeenteraadsfracties van GroenLinks, PvdA en D66 stellen opnieuw schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over ernstige misstanden bij jeugdzorginstelling Veerkracht. De instelling kwam negatief in het nieuws nadat bleek dat medewerkers vervalste diploma’s gebruikten en onvoldoende gekwalificeerd waren voor het werk met kwetsbare jongeren. Sinds 2021 zijn er verbetertrajecten, maar blijven de problemen aanhouden bij de instelling. Zo was er in 2024 sprake van schreeuwen, schelden en ongepast gedrag van begeleiders en vrijheidsbeperkende maatregelen.
Veerkracht kreeg recent een last onder dwangsom opgelegd van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, omdat er sprake is van ernstig tekortschietende zorg. Uit het inspectierapport blijkt dat meerdere medewerkers vervalste diploma’s gebruikten of niet de juiste kwalificaties hadden voor de jeugdzorg. Ook blijkt dat noodzakelijke diagnostiek ontbreekt en hulp niet goed aansluit op de hulpvraag van jongeren.
"De gemeente en het Jeugdbureau Haaglanden moeten direct optreden", zegt GroenLinks-fractievertegenwoordiger Lisa van de Voort. "De wethouder heeft te vaak beloofd dat problemen in de jeugdzorg aangepakt worden, maar bij Veerkracht spelen ze al jaren met de veiligheid van kwetsbare kinderen. Dit soort misstanden mogen niet langer voortduren. We moeten garanderen dat gekwalificeerd personeel zorg verleent en dat jongeren en hun ouders écht geholpen worden.”
Ook D66-fractielid Caroline Verduin spreekt haar zorgen uit. "De gemeente moet nu helder maken welke escalatiemaatregelen zijn ingezet en hoe diploma’s en registraties gecontroleerd worden." PvdA-raadslid Janneke Holman vult aan: "Het college moet garanderen dat jongeren de zorg krijgen die zij nodig hebben. Goede zorg begint bij goede en gekwalificeerde medewerkers."
Kwaliteitsregister
De drie partijen willen ook duidelijkheid over toekomstige maatregelen. Ze pleiten voor een verplichte registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd en opname van het HZK-certificaat als eis voor lokaal en regionaal ingekochte jeugdzorg. De partijen willen er daarmee zeker van zijn dat er altijd een goede diagnose plaatsvindt, het liefst voordat jongeren in instellingen worden geplaatst.