Plan voor ontwikkeling Vrijheidsplaats van de baan

22 September 2020, 17:02 uur
Politiek
mainImage

Het is het consortium van private partijen niet gelukt een plan te maken voor de Vrijheidsplaats dat voor de gemeente haalbaar en aanvaardbaar. Het plan is daarmee van de baan, laat inmiddels oud-wethouder van Stadsontwikkeling Boudewijn Revis in een brief van 8 september aan de raad weten.

De private partijen namen in 2017 het initiatief tot een plan te komen voor de Vrijheidsplaats, een initiatief dat goed aansloot bij de plannen van de gemeente om dit gebied te verdichten, te vergroenen en te verduurzamen, zo schrijft Revis. Het idee bestond uit het grotendeels overbouwen van het gedeelte van de Utrechtsebaan tussen de Bezuidenhoutseweg en de Theresiastraat.

Daarmee zouden circa 450 woningen worden gecreëerd. Echter, zo geeft Revis namens het college aan, is na het door betrokken partijen hard studeren op de niet gelukt om tot een haalbare ontwikkeling te komen die voldoet aan de gemeentelijke eisen en randvoorwaarden.  

In de brief geeft Revis aan dat er geen marktconform bod lag, dat al snel bleek dat de ontwikkeling van deze locatie geen positief plansaldo zou kennen. "Uiteindelijk lagen de bouwkosten 3,6 miljoen hoger dan de gemeente als marktconform beschouwd. Daarnaast zijn de opbrengsten en delen van de kosten op dit moment nog niet beoordeeld, omdat er niet voldoende informatie beschikbaar was. "

In het plan werd circa 250 meter van de Utrechtsebaan overkluisd. Dat vroeg zowel voor specifieke aandacht voor het verkeer onder deze overkluizing en voor de bovengelegen bebouwing, als om  extra voorzieningen afhankelijk van het noodzakelijke en gewenste veiligheidsniveau, zo schrijft Revis. "De eerste grove ramingen die gemaakt zijn op basis van algemene kengetallen kennen een bandbreedte van 4,5 tot 16,2 miljoen. Dat beïnvloedt de financiële haalbaarheid van het project sterk." En stelt Revis, 'een eventuele financiële bijdrage van de gemeente aan een negatief plansaldo levert in beginsel ongeoorloofde staatssteun op'.

De inmiddels vertrokken wethouder laat de raad wel weten dat de uitvoering van de Grotiusplaats en de bouw van deze overkluizing over de A12 doorgaan. Met 'ook onderzoekt de gemeente of een groter deel van de Utrechtsebaan kan worden overdekt, waarbij wordt gekeken naar de ruimtelijke en verkeerskundige effecten. De vertunneling blijft een ambitie van de gemeente, alhoewel vooralsnog de noodzakelijke financiële middelen voor een dergelijke investering ontbreken', sluit Revis af.