Dagblad070 | 'Plofkraken mogen cash geld niet verbannen'
mainImage

'Plofkraken mogen cash geld niet verbannen'

17 december 2019, 09:55 uur
Politiek

Geldautomaten van banken en Geldmaat worden per direct 's nachts buiten werking gesteld tegen plofkraken. Tussen 23.00 en 7.00 uur staan automaten uit waardoor het voor criminelen lastiger wordt m tot een succesvolle kraak te komen. Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag snapt heel goed dat er naar alternatieven wordt gezocht om het criminelen lastiger te maken, maar "we moeten waken dat dit een voorbode is voor het steeds verder in de ban doen van cash geld."

"Banken voeren namelijk al langer beleid dat geldautomaten volledig uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Mijn partij vreest dat de plofkraken gebruikt zullen worden om het gebruik van cash geld volledig uit het betaalsysteem te halen. Veel mensen maken gebruik van geldautomaten; die vrije keuze moet zowel overdag als 's nachts gewaarborgd worden. Bovendien is de duur van het volledig buiten werking stellen van geldautomaten veel te lang. Rond de klok van elf uur 's avonds is er, zeker in het weekend, nog een hele economie actief. Denk alleen al aan de horeca en de taxibranche", aldus De Mos.

Het stadsbestuur moet in overleg treden met banken om te zorgen dat er - ook 's nachts - voldoende mogelijkheden zijn om te pinnen.

De Mos: "Te denken valt aan het huisvesten van pinvoorzieningen in gelegenheden die 's nachts open zijn, zoals avondwinkels, horecagelegenheden en openbare locaties, zoals de stations Hollands Spoor en het Centraal Station. Om te voorkomen dat pinautomaten helemaal uit het straatbeeld verdwijnen moeten dit soort alternatieven ook worden gezocht voor winkelstraten, waar we voorzieningen om cash geld op te nemen in winkels plaatsen. Het kan namelijk toch niet zo zijn dat Vadertje Staat de welwillende burger laat opdraaien voor de ellende die wordt veroorzaakt door een stel draaideurcriminelen?"  De Mos heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.