GroenLinks, SP, D66, Haagse Stadspartij, PvdA en Partij voor de Dieren willen een grondige evaluatie van de The Hague Pride en enkele incidenten die zich hebben voorgedaan.
Gemeenteraadsleden Isabel Bos (GroenLinks), Janet Ramesar (SP), Marije Mostert (D66), Kim Vrolijk (HSP), Janneke Holman (PvdA) en Robin Smit (PvdD) vragen gezamenlijk aandacht voor de recente Haagse Pride en de problemen die daarbij optraden. "De Haagse Pride was een fantastisch evenement die laat zien hoe sterk de queer-gemeenschap is. Het is daarom belangrijk dat we als gemeente de gemeenschap blijven steunen en beschermen`, zegt Isabel Bos.
De raadsleden willen weten hoe het college van burgemeester en wethouders betrokken was bij de organisatie van de The Hague Pride en welke steun vanuit het stadhuis werd geboden. Ze onderstrepen het belang van een evaluatie van het evenement en kijken naar de toekomst van de Pride qua facilitering en financiering. Janneke Holman: "Het is juist bijzonder dat er voor het eerst sinds vijf jaar weer een Pride in Den Haag was. Helaas laat dit zien dat het evenement nog steeds keihard nodig is, daarom moet de gemeente helpen om het ieder jaar groots, goed én veilig te organiseren."
De feestelijke sfeer werd volgens de politici "overschaduwd door incidenten van intimidatie en vandalisme". Pride-gangers werden beledigd en bekogeld. De Pride-vlag bij het stadsdeelkantoor in Laak werd samen met de vlaggenmast uit de grond getrokken.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Laak Info.
Inclusieve stad
Kim Vrolijk: "Het is onacceptabel dat queer personen zelfs tijdens Pride niet veilig zijn in onze stad. Onze zichtbaarheid mag niet leiden tot haat en extra geweldsincidenten. Dit is precies waarom protesten als Pride nog nodig zijn." De raadsleden maken zich zorgen over de toename van meldingen van intimidatie en geweld op basis van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. Janet Ramesar: "Het vernielen van de vlag in Laak en de straatintimidatie rondom de Pride tonen aan dat we in Den Haag nog veel werk te verzetten hebben op het gebied van acceptatie van de lhbtqia+-gemeenschap."
Robin Smit: "Pride is meer dan alleen een belangrijk evenement voor erkenning van de queer gemeenschap. Het is en blijft ook een protest om acceptatie en tolerantie richting onze gemeenschap te vergroten." Marije Mostert onderstreept het belang van een veilige en inclusieve stad: "Het maakt niet uit wie je bent, hoe je je identificeert of van wie je houdt. In de internationale stad van vrede en recht moet iedereen vrij en veilig zichzelf kunnen zijn."