Dagblad070 | Provincie moet landelijk vuurwerkverbod bepleiten

Provincie moet landelijk vuurwerkverbod bepleiten

mainImage

Zuid-Holland moet met andere provincies bij het Rijk pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Nu de politieke en maatschappelijke discussie daarover volop gaande is, moet de provincie doorpakken. Dat vindt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland.
 
Als gevolg van vuurwerk daalt een deken van schadelijke zware metalen zoals koper, barium, strontium en antimoon neer op natuurgebieden en komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Vuurwerk is verantwoordelijk voor zo’n achttien procent van de kopervervuiling en voor honderd procent van de uitstoot van barium en strontium. Verder zorgt vuurwerk inmiddels voor één procent van de jaarlijkse fijnstofuitstoot. Er belanden miljoenen stukjes plastic uit onder meer knetterballen in de natuur.
 
De partij wil weten hoe veel schade in het wild levende dieren en de natuur jaarlijks ondervinden als gevolg van vuurwerk en of ze signalen krijgt van Zuid-Hollandse terreinbeheerders dat er dieren zijn verstoord, verwond of gestorven door vuurwerk. Verder vraagt de Partij voor de Dieren zich af welke schade vuurwerk aan het milieu aanricht. Ook zou de partij graag zien dat de provincie vuurwerkvrije zones instelt rondom natuur- en stiltegebieden.
Ten slotte stelt de Partij voor de Dieren dat er alleen al de afgelopen twee jaar 105 provinciale vergunningen zijn verleend voor vuurwerkshows. De partij vraagt of het provinciebestuur bereid is geen provinciale vergunningen meer te verlenen voor dergelijke shows, die vaak als doel hebben de verkoop van vuurwerk te promoten.