mainImage

PvdA: 'Burgemeester aan zet voor islamitische begraafplaats'

8 maart 2022, 09:44 uur
Politiek

Burgemeester van Zanen moet na de gemeenteraadsverkiezingen de regie pakken bij de oektocht naar ruimte voor een islamitische begraafplaats in de regio. Dat zegt fractievertegenwoordiger en kandidaatraadslid Samir Ahraui van de PvdA. Hij noemt de oproep een "laatste noodgreep". 

Ahraui riep de afgelopen jaren al meerdere malen tevergeefs het stadsbestuur in Den Haag op om hier haast mee te maken. "Alle grote steden zetten concrete stappen voor de mogelijkheid van eeuwige grafrust. Den Haag is nu het slechtste jongetje van de klas."

Eerder vroeg de PvdA al om de oprichting van een taskforce die elk kwartaal zou moeten rapporteren over de voortgang. “Het college beloofde wel hier werk van te maken. Maar uiteindelijk heb ik nog maar weinig actie gezien,” zegt Ahraui. Daarom wil hij dat in het nieuwe stadsbestuur de burgemeester de verantwoordelijkheid draagt voor een islamitische begraafplaats. “Want hij heeft gezag in de regio en het mandaat om bij de buurtgemeenten te lobbyen voor een nauwe samenwerking. Bovendien staat een burgemeester boven de politiek en een begraafplaats hoort niet politiek te zijn.”

Mensonterend en onacceptabel

De islamitische begraafplaats is al jarenlang een innige wens van de islamitische inwoners van Den Haag. In tegenstelling tot 'gewone' begraafplaatsen, geven islamitische begraafplaatsen eeuwigdurende grafrust aan moslims. Naar verwachting hebben 80.000 inwoners van Den Haag en zo’n 100.000 inwoners van de regio Haaglanden een islamitische achtergrond. Steeds vaker wilen zij in de regio begraven worden. Dat is nu dus niet mogelijk. Familieleden wijken daardoor soms noodgedwongen uit naar het land van herkomst. “Maar niet iedereen heeft het benodigde geld hiervoor", zegt Ahraui. "En ook de coronapandemie maakte het regelmatig onmogelijk om naar die landen te vliegen. Zo horen we nog te vaak dat overledenen weken in een koelcel wachten op een plek in de regio of in het land van herkomst. Dat is mensonterend en onacceptabel.”