PvdA: 'Schrap wachttijd bij aanvragen uitkering jongeren'

13 December 2021, 15:30 uur
Politiek
mainImage

Gemeenteraadslid Janneke Holman van de PvdA wil dat jongeren in Den Haag direct een beroep kunnen doen op een uitkering. Nu nog geldt hiervoor een verplichte wachttijd van vier weken.

Vorige week kondigde de gemeente Utrecht aan dat ze de regels voor jongeren in de Participatiewet gaat schrappen, om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden komen en buiten beeld raken. Holman stelt, samen met met Lesley Arp van de SP, nu voor dat Den Haag het voorbeeld van Utrecht volgt.

De vier weken wachttijd zijn bedoeld om jongeren eerst zelfstandig te laten zoeken naar een opleiding of werk, voor ze geholpen worden door de gemeente en een uitkering krijgen. Juist deze vier weken zijn cruciaal, zegt Holman. "Jongeren bouwen schulden op, voelen zich in de steek gelaten en raken zelfs dak- of thuisloos. Het is veel beter om ze meteen te helpen met het vinden van een opleiding of werk, en geldzorgen weg te nemen”, aldus het raadslid. “Ook op de langere termijn raken jongeren daardoor minder snel in grote problemen en diepe schulden, en vinden ze sneller werk.”

'Meer lef nodig'

Utrecht kiest er bewust voor om de randen van de Participatiewet op te zoeken. Lesley Arp wil ook meer lef zien van het Haagse stadsbestuur. “De Participatiewet is een gedrocht waardoor mensen vaak dieper in de problemen komen. Steeds meer gemeentes gaan de barricaden op omdat ze dit in hun eigen stad of dorp zien gebeuren. Dit activisme en opkomen voor onze eigen bewoners mis ik nu in Den Haag.”