PvdA: Weg met huizen flippen, veilen en tijdelijk verhuren

13 October 2021, 12:11 uur
Politiek
mainImage

De PvdA Den Haag heeft een plan gepresenteerd tegen woningen als handelswaar. "Het krijgen van een huis is een wedstrijdje geworden waarin alleen de sterkste wint", zegt fractievoorzitter Mikal Tseggai. 

De partij introduceert daarom een vierpuntenplan om iedereen een eerlijke kans te geven op een dak boven het hoofd. "Weg met huizen flippen, veilen, tijdelijk verhuren en woningdiscriminatie", aldus Tseggai.

“Vroeger kon je nog kluswoningen huren of kopen voor minder. Nu maken vastgoedcowboys er een sport van om vervallen woningen zo snel mogelijk op te knappen en die voor een veel hogere prijs door te verkopen”, aldus de PvdA-politica. “Daar moeten we echt een eind aan maken. De plicht die nu ingevoerd wordt om zelf in een huis te wonen dat je hebt gekocht, houdt vooral rekening met het doorverhuren van koopwoningen. Zoiets moeten we ook voor huurwoningen gaan regelen.” De partij vraagt de wethouder Wonen dit te onderzoeken.

De woningnood is tegenwoordig zo hoog, dat woningen geveild worden. “Het gebeurde eerst ook wel eens onderhands, maar nu zijn er sites die openbaar woningen veilen. Wie de hoogste prijs biedt, krijgt daarop de huurwoning. Dat is toch belachelijk? Zo wordt de prijs van woningen zo snel opgedreven dat straks echt niemand meer een woning kan betalen.” Tseggai wil dat makelaars die zich hier schuldig aan maken hun vergunning verliezen of een boete krijgen.

Ook worden steeds meer woningen tijdelijk verhuurd. Tseggai maakt zich grote zorgen. “Dan heb je eindelijk een woning maar heb je nog stress omdat je er misschien over een jaar of twee weer uit moet. En mensen met een tijdelijk huurcontract stoppen geen tijd en energie in het leren kennen van hun buren en wijk. Zo gaat de hele wijk achteruit.” Alhoewel de gemeente geen einde kan maken aan tijdelijke huurcontracten, kan ze hier wel op aandringen bij de landelijke overheid. Hier vraagt Tseggai dan ook urgentie voor.

Mensen met een migratieachtergrond en LHBTQ+’ers hebben vaak ook minder kans op een woning. “In de club accepteren we ook geen discriminatie. Op de woningmarkt dan al helemaal niet. Waar mystery-guests in de club werken, moeten ze ook in woningen gaan werken.” Als mystery guests constateren dat makelaars discrimineren, krijgen ze wat de PvdA betreft een boete of een officiële waarschuwing. Bij herhaling moet hun vergunning worden ingetrokken.