mainImage

PvdA wil Haagse afvalpas bij grofvuil zetten

17 november 2021, 10:36 uur
Politiek

Grofvuil wegbrengen moet makkelijker worden, vindt de PvdA in de Haagse gemeenteraad. Daarom pleit de partij voor het afschaffen van de afvalpas en het aanbieden van een aanhanger of bakfiets.

Het is een van de grootste problemen van de stad: afval. “Vooral omdat mensen hun afgedankte huisraad, matrassen en ander grofvuil naast de container zetten,” zegt gemeenteraadslid Janneke Holman. "Deels begrijpelijk, want de drempel om grofvuil weg te brengen is nu hoog omdat het alleen kan met de speciale afvalpas. Maar mensen raken die kwijt. Zo vragen mijn buurtbewoners regelmatig in de buurtapp of iemand nog een afvalpas te leen heeft. Want een afvalpas opnieuw aanvragen is gedoe. Zo moeilijk moeten we het mensen toch niet maken."

"En zo moeilijk hoeft het ook niet te zijn", zegt Holman. "In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hoeven mensen alleen hun ID-kaart en eventueel nog een aan hen geadresseerde brief te tonen." Het raadslid wil dat systeem ook in onze stad invoeren. "Dit is genoeg om zeker weten dat deze mensen in Den Haag wonen. Daar heb je geen afvalpas voor nodig. Weg ermee dus, of maak het in ieder geval mogelijk om ook zonder afvalpas grofvuil weg te brengen.”

Bakfiets of aanhanger

Nog een drempel voor het wegbrengen van grofvuil is dat mensen geen aanhanger of ander vervoermiddel hebben. Andere steden hebben al initiatieven waarbij mensen een bakfiets of aanhanger kunnen lenen om grofvuil naar het afvalbrengstation te brengen. “Zo kunnen veel meer mensen in Den Haag hun grofvuil wegbrengen. Het zijn zulke kleine initiatieven die ervoor zorgen dat er minder grofvuil op straat belandt.”