mainImage

PvdA wil keurmerk goed verhuurderschap

4 oktober 2021, 09:48 uur
Politiek

De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil een keurmerk voor goed verhuurderschap. Zo moet duidelijk worden wat goed verhuren is en kunenn goede verhuurders daarvoor beloond worden.

“Duizenden mensen klagen over slecht gedrag van huisbazen, van slecht onderhoud tot intimidatie,” zegt fractievertegenwoordiger Andrea Bartman. “Dit kan echt niet. Vooral niet in zo'n oververhitte woningmarkt waarin je amper een nieuw goed huis vindt.”

Daarom vraagt de partij aan het stadsbestuur of er een lokaal juridisch kader kan komen dat van goed verhuurderschap getuigt en goede verhuurders hiermee kan beoordelen, een soort keurmerk dus.

Op dit moment wacht het stadsbestur nog op een landelijk juridisch kader. “Maar lokale situaties zijn toch uniek”, zegt Bartman. “Zo heeft Transvaal meer last van verkamering en de Weimarstraat last van ondermijning en leegstand. Daarom denk ik dat het goed is een lokale context toe te voegen aan dit landelijke kader.”

Zo zou het lokale juridische kader in het Regentesse- en Valkenboskwartier een maximum termijn kunnen bevatten waarin de verhuurder leegstand mag toestaan en een verplichting om lege panden te onderhouden.

Het idee van een keurmerk voor goed verhuurderschap is afkomstig van Buurtgoed Vastgoed. Dit buurtinitiatief maakt het mogelijk om met buurtbewoners bepaald vastgoed te kopen en dat te gebruiken voor sociale doeleinden.

 


Foto: gemeente den haag