mainImage

PvdA wil proef samenwonen bijstandsgerechtigden

19 oktober 2021, 12:30 uur
Politiek

De PvdA Den Haag wil een proef om bijstandsgerechtigden een half jaar samen te laten wonen met behoud van hun bijstandsuitkering. Dit naar voorbeeld van Tilburg die zo’n proef net is begonnen.

Volgens gemeenteraadslid Janneke Holman is het niet meer dan logisch dat mensen moeten kunnen samenwonen zonder dat ze direct worden gekort op hun bijstand.

“Veel Hagenaars en Hagenezen die bijstand krijgen, gaan nu niet samenwonen omdat hun bijstand dan lager wordt,” aldus Holman. “Terwijl het heel normaal is dat mensen door samen te wonen, uitvogelen of hun relatie echt werkt. Mensen in de bijstand zouden dat ook moeten kunnen, zonder dat ze daarvoor gestraft worden in hun inkomen.”

Holman zet zich al langer in om korten op de bijstand tegen te gaan. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat Den Haag maatwerk toe gaat passen bij mensen die bijstand krijgen en iemand in huis nemen. Normaal wordt dan standaard de bijstand gekort wat kan leiden tot schrijnende situaties.

“Vooral in deze woningcrisis zou je mensen niet moeten bestraffen als ze iemand in huis nemen. Of denk aan ouders waarbij hun volwassen zoon of dochter nog inwoont omdat ze geen huis kunnen vinden. Daar zouden hun ouders toch niet gestraft voor moeten worden?” Wat Holman betreft wordt die laatste doelgroep ook meegenomen in de proef.

De PvdA krijgt dinsdag gelijk al steun vanuit de gemeenteraad voor het voorstel. " Dit lijkt me voor Den Haag ook een mooie kans om eens wat vaker af te gaan wijken van de kostendelersnorm", schrijft Marieke van Doorn van D66 op Twitter.


Foto: gemeente den haag