PvdD en HSP: Geen vuurwerkshow in wijkpark De Verademing

15 November 2023, 09:17 uur
Politiek
mainImage
Freepix (archieffoto)

De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij zetten vraagtekens bij de geplande locatie van de jaarlijkse vuurwerkshow eind dit jaar. De gemeente wil een show organiseren in wijkpark De Verademing in het Regentessekwartier, maar fractievoorzitter Robin Smit van de Partij voor de Dieren is daar tegen. "Het park zit vol met kwetsbare dieren en natuur. Waarom de gemeente denkt dat dit een geschikte locatie is, is me een raadsel."

Eind 2022 is in de gemeenteraad een motie aangenomen om de vuurwerkshow elk jaar in een ander stadsdeel te organiseren, te beginnen in Escamp. Daar was echter geen geschikte plek te vinden. Daarom zal de show dit jaar in wijkpark De Verademing zijn. In het wijkpark zit onder andere een voetbalvereniging, een paardenstal, een speeltuin voor kinderen met een beperking en het Spiraalbos.

Robin Smit (PvdD): "De keuze voor deze plek is op zijn minst vreemd te noemen. We stellen vuurwerkvrije zones in bij andere natuurgebieden en dierenorganisaties. Hier zitten paarden en veel kwetsbare vogelsoorten, waaronder mussen. Deze dieren zijn doodsbang voor vuurwerk." Tim de Boer (Haagse Stadspartij): "In het verleden was altijd rondom de paardenstal een vuurwerkvrije zone en nu denkt de gemeente er zelf vuurwerk te kunnen afsteken; Schandalig!"

Onrust

De beoogde locatie van de vuurwerkshow veroorzaakt volgens de politieke partijen veel onrust bij omwonenden. "Bewoners helpen mee om het park schoon en veilig te houden. Ze vrezen dat de vuurwerkshow al hun werk teniet zal doen. Ook zijn ze bang voor ongeregeldheden in de wijk. Actieve bewoners zijn niet door de gemeente benaderd over het voornemen", zegt Tim de Boer. "Als de gemeente eerst met de omwonenden was gaan praten, hadden de wijkbewoners kunnen vertellen waar de bezwaren zitten. Dat had veel onrust en onbegrip gescheeld."