mainImage

PvdD: ‘Laat daken in Schilderswijk en Transvaal groen kleuren’

4 augustus 2022, 11:05 uur
Politiek

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Den Haag roept het stadsbestuur op om meer te doen aan extra groen in wijken als Transvaal en de Schilderswijk.

"Groene daken gaan hittestress tegen, vangen water op en kunnen een huis helpen isoleren", zegt fractievoorzitter Robert Barker. "Daarom zet de gemeente zich in voor meer groene daken. De gemeentelijke steun en inzet komt echter vooral terecht in rijke wijken." De Partij voor de Dieren roept de gemeente op om meer te doen in andere wijken. "Den Haag kent zwaar versteende centrumwijken die door het gebrek aan groen in de zomer een paar graden warmer worden dan de rest van de stad. Hier moeten we juist de daken groen kleuren."

Vanwege de voordelen van groene daken heeft de gemeente een subsidieregeling om inwoners te stimuleren hun daken te vergroenen. Deze komt veelal in rijkere wijken terecht. Bewoners kunnen gratis begeleiding krijgen bij de aanleg van een groen dak indien ze wonen in Belgisch Park, Bomen- en Bloemenbuurt, Bezuidenhout, Loosduinen, Valkenboskwartier en Regentessekwartier. Raadslid Barker: "Overal moeten we inzetten op het vergroenen van de stad. De gemeente moet echter vooral een tandje bijzetten om meer te vergroenen in versteende wijken. Waarom zet de gemeente daarom niet in op begeleiding in wijken zoals Schilderswijk, Laak en Transvaal?"

Tekst gaat door onder foto.

Hoge lat

Het valt de partij op dat wijken waar de hittestress en armoede het grootst is, niet in de aanpak van de gemeente worden meegenomen. Buurtbewoners krijgen in wijken zoals de Schilderswijk slechts begeleiding van de gemeente als ze minimaal 150 vierkante meter dak gaan vergroenen. Barker: "De gemeente legt een hoge lat op aan arme wijken, terwijl in wijken als Schilderswijk en Transvaal alle kleine beetjes helpen om de wijken te vergroenen. We roepen de gemeente op tot actie om juist de wijken met de grootste problemen aan te pakken." De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.