Raadsleden/ondernemers: geef horeca richtlijnen

12 May 2020, 13:34 uur
Politiek
mainImage
ANP

Er moeten duidelijke(re) kaders komen voor de Haagse horeca-ondernemers wat betreft handhaving, tijdelijke regelingen en de extra ruimte die zij vragen nu er sprake is van een langzame afbouw van de lockdown. Daarbij is maatwerk van essentieel belang, want elke locatie in de stad biedt andere, nieuwere kansen en mogelijkheden.

Het is daarom van groot belang dat het college snel komt met een verduidelijking van de maatregelen zoals die nu door het Rijk zijn vastgelegd. Alleen dan kunnen de Haagse horeca-ondernemers vanaf 1 juni een veilige, effectieve start maken. 

Dat stellen de fracties van D66 en VVD en de Haagse ondernemers die gezamenlijk een aantal vragen stellen aan en een aantal opties delen met het college.

In de vragen geven ondernemers en raadsleden aan dat de ruimtelijke beperkingen die het Rijk oplegt bij de opening van bijvoorbeeld terrassen, zorgt voor een flink lagere bezettingsgraad. Dat is, zo stellen alle vragenstellers, niet alleen een nadeel voor de ondernemers (minder inkomsten), maar feitelijk ook 'voor al die mensen die weer graag naar een terras willen'. 

De ondernemers/raadsleden wijzen het stadsbestuur er op dat er nog veel 'vrije plekken' in de stad zijn, zoals aan de boulevard en het strand, op een deel van Het Plein, op het Lange Voorhout en rond het stadhuis. Zij stellen daarom voor het mogelijk maken van zowel tijdelijke als van gedeelde pop-up terrassen, waarmee ook café's zonder (veel) buitenruimte geholpen kunnen worden. 

Een van de andere mogelijkheden die de ondernemers/raadsleden opperen is het verruimen van de openingstijden voor de horeca, zowel in de ochtend als in de avond.