Racistische roofmoord voedt politiek Nazima Ramdin (VVD)

23 February 2018, 14:05 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het ontzielde lichaam van de 37-jarige taxichauffeur Radj Ramdin wordt op 9 oktober 2010 gevonden in een greppel in de bossen bij Kaatsheuvel met zeven kogels in buik en borst. Het lijkt een criminele afrekening, al zou dat eigenlijk raar zijn, want Radj was de vriendelijkheid zelf en had helemaal geen vijanden. Tijdens de rechtszaak wordt later de kille waarheid duidelijk: het gaat om een roofmoord met racistische motieven, waarbij drie Polen zijn betrokken, van wie er uiteindelijk twee worden veroordeeld in wat bekend is komen te staan als die gruwelijke Tilburgse Taximoord.

“Radj was mijn lievelingsbroer,” zegt Nazima Ramdin, de nummer 12 op de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. “Nog steeds voel ik tranen komen wanneer ik aan hem terugdenk. Het is zo onvoorstelbaar schokkend en nauwelijks te bevatten dat mensen elkaar zoiets aandoen. Maar nu zul je ook beter begrijpen waarom veiligheid bovenaan staat op mijn persoonlijke lijst van politieke thema’s.”

Het verhaal van Nazima Ramdin kent meer tragische hoofdstukken. Haar vader, die zij pas op haar 28e voor het eerst zal leren kennen, sterft vier jaar na die bijzondere kennismaking op 55-jarige leeftijd. Haar gescheiden moeder - die Nazima als baby samen met haar eigen ouders in 1970 meeneemt van Suriname naar Den Haag en met wie Nazima “een fantastische moeder-dochter-relatie opbouwt” - overlijdt volkomen onverwacht op 64-jarige leeftijd als gevolg van een acute hartstilstand.

Optimistisch

“Ik voel mij geen slachtoffer, hooguit survivor,” zegt Nazima Ramdin. “Niet bij de pakken neerzitten, maar de draad oppakken en verantwoordelijkheid nemen: dat is mijn devies. Dat verklaart ook waarom ik mij thuis voel bij de VVD. Uiteindelijk is het altijd aan mensen zelf om iets van hun leven te maken; realistisch en optimistisch.”

Die levenshouding draagt zonder twijfel bij aan de energieke en jeugdige uitstraling van de kersverse politica, die op 25 mei 50 jaar wordt. Zij hoopt op 21 maart met voorkeursstemmen in de raad te komen. Dan zal zij ook weer naar Den Haag moeten verhuizen. Zij woont nu als gescheiden moeder van een dochter van 22 en een zoon van 17 in een huis in Nootdorp en wil liever vandaag dan morgen terug naar Den Haag. “Maar een betaalbare woning is tegenwoordig moeilijk te vinden, zeker als je ook nog je zinnen hebt gezet op het Statenkwartier, zoals ik.”

Nazima Ramdin werkt al jaren voor de rijksoverheid, momenteel als projectleider voor het ministerie van justitie. Daarnaast heeft zij een eigen bedrijf: NR Communicatie en Events (naar Nazima en Rinia, haar moeder). En tussendoor probeert zij zo vaak mogelijk haar 90-jarige opa en 85-jarige oma te zien, voor wie zij regelmatig optreedt als mentor “en die nu in een verzorgingshuis in Den Haag zijn ondergebracht.”

Weimarstraat

Haar opa geldt als een van de eerste grote ondernemers van Surinaams-Hindoestaanse origine die zich destijds in Den Haag vestigden. Aan de Weimarstraat dreef hij een zaak in import en export, was hij actief in vastgoed en een bekende organisator van legendarische feesten.

“Liefdevolle ouderenzorg en arbeidsmarktparticipatie waarbij ik vooral het ondernemerschap zou willen stimuleren: dat zijn mijn andere persoonlijke thema’s naast veiligheid. Mijn levenservaring heeft mijn politieke engagement gevoed. Daarmee hoop ik alle bevolkingsgroepen in Den Haag, zeker ook die met een niet-Westerse achtergrond, te inspireren en te motiveren; niet vanuit achterstandsdenken, maar vanuit geestdrift en doorzettingsvermogen. Natuurlijk, onderweg ervaren we tegenslagen; maar Nederland biedt iedereen kansen om die te overwinnen.”

Nazima Ramdin is morgenavond (donderdag 22 februari) namens de VVD een van de deelnemers aan The Battle Debate voor politieke raadskandidaten met een hindoestaanse achtergrond. Het debat heeft plaats in Zaal Tropical aan de Dekkershoek 46-48 in Den Haag en begint om 19 uur. De toegang is gratis.

(foto: Sanjay Gangadin / Picture MomentZ)

Hieronder een aanvullend tv-interview met Nazima Ramdin door de hindoestaanse zender Natraj TV.