Dagblad070 | Regenboogvlag op stadhuis eert transgenders

Regenboogvlag op stadhuis eert transgenders

mainImage

Op het Haagse stadhuis hangt vandaag een bijzondere vlag in top: de regenboogvlag. Met die handeling wil wethouder Van Alphen de aandacht vestigen op het feit dat het 31 maart Internationale Dag van Transgendervisibiliteit is.

Op die dag wordt niet alleen het leven gevierd van transgenders en de daarbij behaalde prestaties, maar zeker ook aandacht besteed aan de discriminatie en problematiek waarmee transgenders wereldwijd te maken hebben. 

"In Den Haag moet iedereen zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen, ook transgenderpersonen”, zegt Van Alphen die meer aandacht wil voor transfobie, de verschillen in genderidentiteit, en emancipatie van transgenderpersonen.

De internationale dag wil niet alleen herdenken, maar vooral kijken naar behaalde prestaties. Volgens oprichtster Rachel Crandall kan op de dag ook aandacht worden gegeven aan de problematiek van transgenders in de samenleving. Transgenders mogen zichtbaar zijn in deze samenleving, en mensen moeten hun steun aan transgenders kunnen uiten.

Transgenderpersonen krijgen, zo stelt de gemeente naar aanleiding van de dag, nog steeds veel te maken met vooroordelen, discriminatie, transfobie, ongelijke behandeling, maar ook verbaal en/of fysiek geweld. Zij hebben vaak een groot gevecht te leveren. Met zichzelf, met hun naasten en met de buitenwereld. Er is vaak sprake van schaamte, angst en onbegrip. Dit kan leiden tot depressie en eenzaamheid. Ook voor transpersonen kan de coronacrisis extra zwaar zijn. Zo kan de quarantaine eenzaam voelen. 


Foto: VVD Den Haag